vrijdag 25 januari 2008

Eetclub februari


Tsja... Italiaans...
Vast staat Italiaanse kaas, dus één voorgerecht, want óf twee voor en één na, of één voor en kaas + zoet na.



En dat voorgerecht is Bocconcini. Betekent "hapjes" maar is ook een bepaald gerecht.
Bak per persoon twee pannekoekjes.
Kook een ei per twee personen.
Maak Basissaus (Béchamel met 1/3 hete melk, 1/3 hete groentenbouilon, 1/3 droge witte wijn).
Giet de helft van de saus in een andere pan en roer er stukjes gekookt ei, stukjes goed uitgelekte tonijn en diepvries-doperwten door.
Vet een ovenschaal in.
Leg steeds over de middellijn van elk pannekoekje een deel van het mengsel, en vouw ze twee keer in dezelfde richting dubbel.
Leg ze naast elkaar in de schaal.
Giet er de saus-zonder-toevoegingen over, en bestrooi dan met versgemalen Grana Padano.
Gratineer op ongeveer 160 graden.

Hoofdgerecht is Maiale al latte. Kalfslende gestoofd in melk.
Maiale (nieuw venster). Minder kosher bestaat niet.
Mijn recept:
Een rollade rondom aanbraden in een aardewerken schaal, in wat boter, samen met wat ui en spekjes.
Op laag vuur warme melk erbij gieten tot die rollade iets meer dan half onder staat.
Aan de kook laten komen en op laag vuur, zonder deksel, regelmatig draaiend en begietend die rollade gaar laten worden in een uur of twee, drie.
Halverwege de kooktijd er wat knoflook en zout bijdoen.
Op het laatst die melk inkoken tot een dikkige brij.
Rollade snijden en serveren met die brij.
En met champignons, gebakken met kruizemunt erbij.
Dat is Engels, maar het combineert erg goed.



Het recept is mijns inziens de Italiaanse versie van
Rendang (nieuw venster).

Ontbreekt dus nog borrelhapjes en ná.
zou Tiramisu kunnen zijn. "Tira mi su", ik trek het omhoog, ik eet het op.
Of Boccone dolce (nieuw venster).
Of appeltaart met pijnboompitten.
Maak als appeltaart maar maak het deeg anders.
Klop 200 gram suiker fluwelig met vier eieren.
Werk er citroenrasp door.
Werk 120 gram boter door 300 gram bloem en werk dan de twee mengsels door elkaar.
Gebruik geen rozijnen maar decoreer de taart vóór het bakken met flink geroosterde pijnboompitten.

Ik hoor het wel.

Borrelhapjes nu. Tsja. Verse blaadjes salie, gepaneerd - gefrituurd?
Of Bresaola? Italiaanse Nagelholt zeg maar. Weinig gepekeld en lucht-gedroogd.
Nagelholt hadden we al en daar leerden we wat van. Niet van Hooglander want is te klein. Van dikbil.
Maar de pekel van Bresaola, dat is met laurier. Dus dat doen we.



Bresaola