maandag 4 februari 2008

Recepten, T.


Bietjes-haringsalade
Zure room met fijngesneden verse salie (zonder de nerf) goed mengen, met ook witte peper en Worcestershire. Regelmatig roeren.
Bietjes met wat zout koken tot min of meer zacht.
Bietjes gaar: iets koudspoelen, in vieren snijden, in koud water met een straaltje water erboven tot door en door koud.
Van de schil af snijden, in stukjes snijden.
Mengen met de saus en met kleingesneden zoute haring.

Kan ook met stukjes gekookte aardappel erbij, en in dat geval kan het ook met zure haring.

Chili con carne
Olijfolie, wat later ui, wat later knoflook (dunne schijfjes).
Spul aan de kant drukken en midden in de pan tomatenpuree zacht aanbakken. Draaien.
Gebroken korianderzaad, geplet komijnzaad, laurier.
Spul aan de kant en midden in de pan gehakt aanbraden. Naar beneden drukken, hoger vuur tot bruin aan de onderkant, in stukken steken, draaien, opnieuw bakken, prakken.
Even later een lombok (met pitjes), wat rode wijn, wat gezouten bouillon, oregano, tomatenprut (zo'n pakje) erbij.
Regelmatig roeren.
Uitgelekte kidneybonen erbij (of veel beter: velderwten cq. jonge kapucijners, = vers gekookt) en uitgelekte mais.
Tot slot fijngesneden rode paprika erin opwarmen.