maandag 31 maart 2008

Cela, "Primer viaje a Andalusia" 4


"Eerste reis door Andalusië"

Een overzicht van alle Cela postings hier. Nieuw venster, zoals altijd.



Hij loopt nu van Cordoba naar Moriles, halverwege Cordoba en Málaga. Dat is ook de streek van de Montilla, sherry-achtig spul.



* Drinkt er een glas Cazalla en een glas Rute, beide spul zoals Raki en Sambuca.

* Calderete de borrego, een stoofschotel van een- tot tweejarig schaap.
Aardewerken schotel, laag vuur, olijfolie, tenen knoflook een tijdje, knof eruit, lam er in tot mooi bruin rondom (nog steeds op laag vuur), flink gehakte ui erbij en wat bloem en wat water, roeren, knoflook er weer bij maar nu fijngehakt, peperkorrels, "hierba buena" ("goed kruid", munt), zout, roeren tot het dik is. Eet het en krijgt erna een kop koffie en een sigaar.

Loopt door een dorp dat beroemd is om z'n gestoofde ossestaart.

Tortilla met ui en knoflook. Tortilla, officieel tortilla de patatas, is eierstruif met aardappelen. Meestal zonder ui en knoflook, maar dat vind ik wel de lekkerste.



Zette eerder al een foto ervan in het blog, maar deze is echt klassiek; zie hoe de aardappelen gesneden zijn.

"Tortilla francesa", Franse tortilla: omelet.

* Barbo, barbeel, met brood (hadden we al een foto van); abrikozen.

Is nu in Ecija [eesIEcha], waar Sevilla begint.

* Huevos a la Flamenca, eieren van de zigeunersvrouw.
Aardewerken schaal, reuzel, blokken en dus geen blokjes rauwe ham, laten bruinen. Tomaat erbij en een tijdje laten staan. Gekookte stukjes sperzieboon erin en doperwten, stukjes gebakken aardappelen en gegrilde rode paprika, schijfjes chorizo, nog wat tomatenprut, peper en zout. In een andere (warme) schaal, eieren erover breken, fijngehakte peterselie en de oven in.
Snel serveren met blokjes -deze keer- gebakken rauwe ham en stukjes gegrilde rode paprika.



Wat een prachtig brood...
Ik maak het gerecht trouwens liever met habas, gedroogde - geweekte - gekookte tuinbonen (Nederlands: paardebonen; Gronings: mollebonen). Bij de betere Turk.

Loopt richting Osuna en komt door een streek waar de Tortas de manteca, reuzel-koekjes, beroemd zijn.



* Koekjes en zoete wijn, bij een vrouw die 45 jaar gebeden had om een verloofde te krijgen.
Krijgt mee: pakjes pleisters, gepaneerde schnitzels, medailles van het Heilige Hart van Jezus, worst, sokken, ham, sigaretten, kaas, flesjes van die anijsdrank en twee blikjes "foie gras" wat in Spanje leverkaas is.
Ruilt in het volgende dorp alles wat niet eetbaar is voor een "vette kip".

Loopt via Marchena naar Carmona.