vrijdag 14 maart 2008

Eetclub gisteren (eigenlijk is dit een post van de 13e dus)


Allemaal prima.
Borrelhapjes: gerookte vanglapjes van zalm, carpaccio van zalm, gerookte forel (prima kwaliteit, niet die stijve uit de supermarkt, dank W.!), mierikswortelaus.

Voor 1: spread van avocado en schelvislever. Avocado mengen met yoghurt, room, gesnipperde rode ui, super fijn gesneden knoflook, Worcestershire, p & z. Vlak voor het serveren de lever erdoor.



Hadden deze, en die is perfect.

Voor 2: quenelles van snoekbaars. Quenelles, dumplings, Klösse (niet Nudeln!), noedels, gnocchi: prut mengen met bloem tot deeg; pocheren. In dit geval rauwe snoekbaars (draaizeef) + bloem, p/z, rauw ei, gesmolten en weer koud geworden boter. Pocheren in saus van Loire-wijn (boter, tijm, laurier, p/z, bloem, warme vis-bouillon van de snoekbaars-graten, Loire-wijn).



Ik zie dat ze ook met de saus gegratineerd kunnen worden. Ken dat niet maar wel een goed idee voor later.

Uh, quenelles etc.: dat kan ook met rauwe lever, met aardappelpuree, wortelpuree, you name it.


Hoofd: Forel Hemmingway. De forellen kwamen niet ongeschonden op tafel omdat ze te groot waren voor welke pan in Holt dan ook. Dik gesneden bacon van Vechtdalvarken kort op hoog vuur aan twee kanten bruinen; bakvet bewaren. Plakjes in tweeën snijden en in de buikholte van de forel stoppen. Dichtprikken met een sateh-stokje. Bakken in boter met wat van het bakvet.
Daarbij oven-tomaten (kop/kontje, ovenschaal met olijfolie, olijfolie over de kop, verse rozemarijn, selderij-zout of Worcestershire, vers gemalen zwarte peper, oven). Verder Spaanse rijst, "Sos"; hier (altijd nieuw venster); wij aten het met jus van boter, het oventomatenvocht en witte wijn.



Heel andere manier.

Na: ijs van gedroogde pruimen. Recept komt. Kan het even niet vinden. Uhh, een kok kookt zonder recepten. Behalve patisserie en zo.
Geen foto want eigen uitvinding...