vrijdag 25 april 2008

Vanavond


Was bij Super de Boer, tot morgen nog een bakje frambozen voor een Eu in de aanbieding. Waren vrij goed (hele bakje achter mekaar leeggevroten; mooi rins maar geen uitgesproken geur). Was er op zoek naar vis voor vandaag. Zag kibbeling, deed ik ooit wat eerder mee, dus dat werd het.

Overigens: origineel wordt kibbeling gemaakt van de kieuwspier. In culi-kringen heette dat vroeger "Kabeljauw-wangetjes". Zeer populair in Baskenland. Kokotxas [kookÒtsjas].



Prima recept hier. Nieuw venster!
Is in het Spaans, en als je geen Spaans lezen kan, dan kan je bij mij Spaanse les krijgen, incluis cultuur en kunst en you name it. En goed ook. Van de vorige groep kreeg ik na de laatste les staand applaus en twee flessen van de allerbeste Rioja, Bodegas Franco Españolas in Logroño. Kan geen plaatje van hun fantastisch mooie Jugendstil oorspronkelijke vestiging vinden jammergenoeg.



En vergeet de witte niet, "Diamante".

Maar goed. Jullie kunnen niet allemaal naar het noorden reizen, dus hier een recept in een leesbare taal.
Hier.

Oh, en: je hebt ook fantastisch mooie Baskische wijn, nu we het toch over Baskenland hadden. Txakoli [tsjàkoolÍÉ]. Beendroog en familie van de Portugese Vinho Verde. En net als vinho verde kan je wit bottelen maar rood niet (Vinho verde betekent dus niet groene [witte] wijn maar jonge wijn; wit: vinho verde branco, rood v v tinto). Rood drink je uit een kan die achter de bar, uit een enorm vat, volgetapt is. Waw bij zoutevis / bacalhao.
Rood wordt wel gebotteld, maar trap daar niet in.



Maar goed, vandaag dus.
Pinda-olie, ui, knof.
Rijst, rijstwijn, hoisin (ik ben verslaafd aan hoisin), iets sambal badjak.

Hoisin hier.



Wat water erbij?
Proeven, corrigeren.
Gele paprika erbij en ietsje later de kibbeling.

Eten met niet te hete (ivm. die sambal) guindillas, groene pepers uit de pekel.
Bij supers en bij de betere Turk en recept komt binnenkort trouwens.