vrijdag 23 mei 2008

Expatriates: opgelet!


L. mailt dat ze die fermented black beans maar gewoon mee zal brengen uit Nederland.

Wat nog meer?

Green curry paste, red idem (betere super) maar vooral ook de zwarte (toko). Tom Yum paste.



Nou ja, zwart: de mijne is veel donker roder dan deze.

Uhh, Black Bean Garlic Sauce natuurlijk:



En Ketjap manis, kental en asin.
En Hoisin en Miso natuurlijk.
En, ter afwisseling, Piccalilli!

Ja, en natuurlijk in de toko langs alle kruiden. Daoen Jeroek Poeroet, Daoen Salam, Kerrieblad. Gember, Laos. En C?K?ardamom peulen (zelfde familie; zorg dat, als je -de bekendste- gele peul-variëteit hebt, dat de zaadjes in de peulen zwart zijn).

Echte kaneel, niet die nep die je niet kan platdrukken met je vingers.
Twee soorten mosterdzaad, sesamzaad, keloewek.



Search op keluwak, kluwak, keluwek, kluwek, kluwak.
Niet rauw eten. Blauwzuur.

Fenegriek.
Komijn-, karwij- en venkelzaad. En dillezaad. En korianderzaad.
Nootmuskaat en foelie. Laurier. Kruidnagel. Piment.

Bonekruid etc.

Anijszaad, jeneverbessen, vanille.

Sukade (ik kan niet leven zonder).



Rozijnen en krenten. Peteh. Kappertjes.
Gedroogde garnalen en die visjes.
Sambal oelek, brandal en badjak. En liefst ook nog djeroek en tomat.

Allerlei soorten mosterd (ook Colman's mustard powder), bruine suiker en zo.

Tamari, Fish Sauce, Dark en Light Soy, Worcestershire, Kikkoman.
Petis Oedang en Trassi.
Plum Sauce, Oyster sauce.



Arachide-olie, olijfolie (x 3), zonnebloemolie, maisolie, sesamolie, hazelnootolie en walnootolie.

Paprika-poeder x 2, allerlei soorten azijn, Tabasco en ook groene (Louisiana Gold; geen groene Tabasco kopen!).

Peper. Nergens op de wereld kan je zo'n goede peper krijgen als hier. Witte Muntok en zwarte Lampoeng.

Zo kan ie wel weer.