donderdag 1 mei 2008

Orgaanvlees 2, hart


(Heel populaire post, zag ik januari 2014. Herlas. Nou, dat mag mooi onveranderd blijven. Nou ja: een toevoeging.)
(En in januari 2016 nóg eens doorgelezen. Nee. Niks mis mee. Ik ben onvergankelijk!)

Hart
Hart moet je maar eens meer gaan eten. Goedkoop en gezond want het is erg mager.
Voor alle hart gelden dezelfde schoonmaak-regels.
De kleine hartkamers eraf snijden (dat is dat bovenste, iets roziger stuk), rest hart doormidden snijden, bloed en die vezeltjes eruit halen (net alsof je een halve paprika schoonmaakt zeg maar), in partjes snijden en dan van die partjes het eventuele vet aan de buitenkant wegsnijden.

Lamshart
In blokjes snijden, kort aanbakken en dan kort laten stoven in olijflie.
[Schreef ik toen. Nu, 2014, schrijf ik Niks stoven; vrij kleine stukjes kort sauteren, thats it]
[2016: Héél kort sauteren!]
Ui erbij, later plus wat knoflook, plus peper, zout, droge witte wijn, oregano en basilicum.
En dat spul dan bij pasta geven.



Kalfshart
Halve harten vullen met aangemaakt kalfsgehakt, wat olie of gesmolten boter erover en eromheen, en zo in de oven. 180°.
Af en toe een scheut droge sherry [2016: Manzanilla!] erover, en ook regelmatig het bakvet erover scheppen.
Madrid.



Runderhart
In niet al te kleine blokjes snijden, met ui en knoflook aanbakken, wat kruiden en bouillon erbij en gaar stoven met bouillon.
Op het laatst nog wat ketjap erdoor.
Wat voor kruiden? Nou gewoon; wat laurier, wat tijm, foelie, kruidnagel, koriander... Braziliaans, als je de ketjap weglaat en dan zout gebruikt.
Die blokjes runderhart kan je ook gewoon kopen in de supermarkt. "Diervoeding" staat erop maar het is voor mensen volkomen veilig; anders zou het niet naast het gewone vlees mogen liggen.
Je kan ook de blokjes marineren met bovengenoemde ingrediënten, geen bouillon maar droge witte wijn gebruiken, aan spiesjes, door olie en dan grillen. Zo verkopen ze het in Zuid-Amerika op straat. Anticucho.
Je kan runderhart ook in dunne plakken snijden (half hart, in de lengte snijden) en die kort bakken op hoog vuur, maar als je die plakken in de pan gooit springen ze eruit. Echt.



Varkenshart
Boter, ui, knoflook, hart-blokjes aanbakken, foelie, kruidnagel, laurier, koriander, droge witte wijn, rasp van sinaasappel-schil, sinaasappelsap, Cointreau of Grand Marnier, en de blokjes hart gaarstoven.
Op het laatst blokjes beetgare aardappel erin opwarmen.
Proeven op zout en peper. Frans. Cœur de porc à l'orange.
Ik heb het ooit gekookt op een bruiloft. Leek me wel toepasselijk, hart. "Varkensvlees met sinaasappelsaus".