maandag 30 juni 2008

Het lekkerste met lontong


Lontong: zie vorig bericht.

Sop lontong, lontong soep.
Maak kippenbouillon.
Bak in wat arachide-olie ui en knoflook aan, met verse gember en laos.



Laos, familie van de gember(wortel). Ook -samen- familie van kardamom, maar daarvan gebruik je de zaad-peulen.

Bak flink grof-gesneden witte of Chinese of spitskool mee. Beste: witte kool.
Kruid met redelijk veel fijngehakte gedroogde kentjoer (kentjoer is essentieel in dit gerecht) en verder met wat kruidnagel, foelie en komijn.



Kentjoer

Giet er de kippenbouillon over en voeg enkele blaadjes daoen salam toe.



Daoen / daun salam, Indische laurtier

Breng aan de kook en laat trekken tot de kool gaar is.
Warm lontongblokjes in de soep op.
Serveer met ketjap en sambal.

Kentjoer, oftewel kencur. Je moet leren ermee te werken, want het is moeilijk en fantastisch tegelijkertijd.
En mocht je ooit in Indonesië in een alcohol-vrije zone zitten, en die zijn er nogal wat, vraag dan naar Alpokat, advocaat. Dat is advocaat van ei, rijstbrandewijn en kentjoer. Wordt beschouwd als geneesmiddel. Erg lekker, alleen, je kan natuurlijk geen halve liter advocaat achterover slaan...