maandag 28 juli 2008

Marieke, nav. vorige post


Er mocht nooit een korstje brood, een aardappel of een stukje groente, dat aan tafel overbleef, weggegooid worden. Eten gooit ge niet weg. Dat simpele principe hanteer ik dankzij mijn grootvader ook in mijn keuken. Sommige chi-chi en Brusselaars gooien het binnenste van een pistolet weg. Of eten een kieken met mes en vork, en laten de helft staan. Maar niet bij mij, want dan komen ze nooit meer in.



Band of Brothers: zonder het te kennen, vermoed ik dat het de mannenvriendschap betreft zoals in de ‘The Long Riders’ 1980, een Western van Walter Hill. Of ‘Das Boot’ van Wolfgang Petersen, waar ik een beetje bij blèten moest. Dus gene pot Groningse mostaard voor mij.
Marieke




Das Boot

Uhh, The Long Riders ken ik niet, of beter: slechts zeer vaag van zeer vroeger, maar Das Boot ken ik wel. Pas nog gezien. Fantastisch film.
Die vrij recente film over Der Führer, kan niet op de naam komen, is een Duitse film over de ondergang van Das Reich. Das Boot is bij mijn weten de enige goede film over de glorie, niet de ondergang, van Das Reich. Alhoewel de ondergang er natuurlijk wel in wordt aangekondigd achter de coulissen...

"Nu een Duits recept, dacht ik".
Via een omweg:
Bebotok
Bladeren van witte of groene kool afbreken (zo goed mogelijk heel laten; snijd eerst het kontje van de kool), en die bladeren kort in kokend water met zout leggen, een voor een, dat water ook erover scheppen, en laten uitlekken.
Ze moeten slap zijn.
Gehakt aanmaken met kerrie djawa, zout en geraspte cocos.
Met die bladeren daarvan pakketjes maken met dat gehakt erin, die rondom aanbraden, en dan op laag vuur met wat bouillon en een scheut ketjap gaarstoven.
Serveren met rijst.

Op Lombok maken ze het met geitevlees, en dat heet dan ook Bèhbuttok.



Lombok, precies zoals ik het de eerste keer zag.
En hier mijn verhaal.

Duitse variant: met rode kool en met komijn en/of koriander door de vulling.

Nog meer rode kool.



Duif met rode kool-stamp
Maak rode kool-stamppot.
Bak ondertussen borstfilets van duif, met het vel er nog aan, snel aan beide zijden bruin in hete boter.
Doe de warme stamp in een ovenschotel, leg er de filets op met de huid naar boven, giet de bakboter over de filets en de stamp en gratineer de schotel in een zo heet mogelijke oven.

Rode kool met koriander. Duitsland.
Wat spekblokjes langzaam in wat reuzel uitbakken.
Gesnipperde rode kool meebakken, laurier en flink gemalen korianderzaad erbij, peper en zout, en ietsje foelie en kruidnagel.
Met rode wijn en wat rode wijnazijn een half uurtje zacht laten stoven.



Rode kool. Frankrijk.
Snijd de rode kool zo fijn mogelijk.
Snijd op een middelmaat rode kool twee goudrenetten in blokjes en een flinke ui in ringen.
Maak in een braadpan reuzel heet en bak daarin de kool kort en steeds roerend aan.
Voeg de appel toe, roer even om en voeg dan de ui toe; roer weer om.
Voeg zout, peper en een flinke scheut kokend water toe, roer om, doe een deksel op de pan en laat anderhalf uur sudderen.
Proef op zout en peper.
Maak de rode kool zoetzuur van smaak met rietsuiker en wijnazijn.

Witte bonen met rodekool
Kook de bonen, en kook de rodekool op zijn Frans (zie hierboven.)
Serveer bonen en kool met gekookte eieren.



Rode kool, gemarineerd
Bijgerecht wat zowat overal bij smaakt.
Snijd rode kool vrij fijn maar niet zo fijn als die gesneden wordt verkocht, en leg in een braadslee.
Giet er een scheut rode wijnazijn over en schep goed om; alle kool moet met de azijn in contact geweest zijn.
Giet er een scheut olijfolie over en wat Worcestershire en Tabasco; strooi er kappertjes over en kruid met gebroken komijnzaad, idem korianderzaad, nootmuskaat, kruidnagel, laurier, gesnipperde knoflook, wat zout en zwarte peper.
Roer goed om.
Laat enkele uren op een koele plek marineren, af en toe omroerend.
Laat uitlekken vóór het serveren.

Rodekool-soep. Borsjti. Rusland, als ik het goed heb.
Of is het Borsjtj? Als je daarop een Google doet dan zegt ie "Bedoelt u misschien Borstji?" en dan zeg je Ja en dan krijg je BorsjtJ...
Ik meen dat het in Polen met rode bieten gemaakt wordt, maar het kan ook andersom zijn. (Niet volgens het plaatje.)
Rookspek uitbakken, ui en knoflook erbij, komijn, rode kool in dezelfde pan aanbakken, bouillon erbij en de kool gaar laten worden.
Serveren met sour cream.
Je kan het ook pureren, wat agar agar erbij, en koud eten.
Of het niet soepig maken en gewoon, met aardappelen, als groente eten.
Erg lekker wordt het als de kool wordt gekookt met een scheut bier
erbij en blokjes rookworst.



Varkenspootjes met rode kool. Engeland.
Kook de pootjes zoals hieronder, Linzen met varkenspoot, Frankrijk.
Kook varkenspoten die in de lengte opengespleten zijn in water met verse salie en zout tot ze uit elkaar beginnen te vallen.
Af laten koelen, vet eraf scheppen, botjes eruit, linzen erbij, peper, laurier, zie maar.
En dan die linzen daarin koken natuurlijk.
De botjes bewaren voor de kinderen; bikkels.
Serveer met Franse rode kool.