dinsdag 29 juli 2008

Mengelwerk nummer zoveel


Eerst maar even die discussie onder de post Room, Diny.
Volgens mij heb ik gewoon gelijk.
1] Ik verdien er geen geld mee, 2] ik "onderwijs" bezoekers.
Kijk, dat het niet mag, plaatjes pikken, dat weet ik. Maar de praktijk is anders.
A] Het heeft natuurlijk geen enkele zin om naar de rechter te stappen (wat voor belang is in geding? Dat ik je kapcijners heb gejat? Tsjonge...) en B], like I said, if you dont want it to be stolen, then dont put it on the web. Daar kan ik wat aan toevoegen. Je hebt tig manieren om plaatjes te beschermen. Geen enkele werkt. Kijk, dat schept een bepaalde situatie.



(Bel Hak, Klary!)

Overigens geliefde bezoeker, haar site staat hier (alle links in nieuw venster).

En nog wat. Hoe heet dit tomatenras? Begint met een P. En we willen niet weten dat je weet wat de Italianen vroeger aten, maar we willen weten wat ze aten. Verdomd, dat weet je niet. En wat zat in die Leidse hutspot. Simpel. Niks wat met hutspot te maken had want het was geen hutspot, hochepot, maar een bonenschotel, olla podrida, verbastering van olla poderada, krachtige pot. En dat het onzin is dat je droge bonen een nachtje in de week moet zetten, daar schrijf je over. Nou, schrijf dan.

Bij mij kun je terecht voor: de juiste spelling van gerechten op een menukaart hier: testen van receptuur voor tijschrijften en kookboeken

The best cheese in Amsterdam, dat is toch gelul?

En de pagina Links zit verkeerd in elkaar en de pagina Contact werkt alleen in Internet Explorer.

Goed.

Ff wat over die Nederlandse kaas van de Eetclub.
Ik weet niet of we Kernhem krijgen, ik laat het altijd aan hun over (Van der Ley, Oosterstraat 61, Groningen; "Heeft u een budget-beperking?" -"Nee hoor"; "Zijn er bepaalde kazen die men niet wil eten?" -"Nee hoor"; vorige keer Franse kazen, o.a. zelfzaam spul uit Corsica, 6 x 300+ gram, 82 Eu, dus je moet wel oppassen...).
Maar goed, Kernhem. Als je het in de super koopt is het redelijk. Maar bij bepaalde kaaswinkels (niet in plastic geseald) is het enorm veel beter. Stuurde het ooit aan een Franse kaasliefhebber. "Nog nooit zo'n goede buitenlandse kaas gegeten".



Gruiterij (de groentenwinkel in Zuidhorn): aandacht nu. Graag op zoek gaan naar kwetsen! Is nog niet het seizoen maar duurt niet lang meer.



Deze vond ik ook, zoekend op kwetsen



Kwetsen van gevoelens
God God, wat een kwakhoofd...

Marieke nu.
Frikandellus Hollandis
Een ‘elder’ is een uier. Een van de weinige snacks die ik vroeger apprecieerde, was de hollandse fricandel. Een Belgische ‘frikadel’ (zonder ‘n’) is een boulette. Een bal gehakt. Uw frikandel smaakte vroeger zeer sterk naar ‘elder’ of uierboord. De meeste Hollanders geloofden dat niet, maar het was wel zo, en dat hoeft niet verkeerd te zijn. De hedendaagse frikandel smaakt nergens meer naar, vandaar dat ge op een ‘frikandel speciaal’ dan ook zes verschillende sauzen gooit om nog iets te proeven. Kunt ge een koeienuier dan opeten? Maar natuurlijk! Alhoewel de moderne slager geen beenhouwer meer is, maar een toonbankverkoper van voorgeslachte beesten, en dus geen uier meer slacht.
Uhh, uier, inderdaad, maar ook veel paardevlees.



Hier volgt het recept.
Ge wast de poep en het vuil van de afgesneden uier goed af met een borstel in een tobbe. Eerst snijdt ge er de spenen af. En dan drukt en perst ge de melk er uit in een tobbe met water en zout. Dat is een wreed zwaar werk, maar dat moet gebeuren. Daar zijt ge wel een paar uur braaf mee. Dan kookt de complete uier in een grote wasketel op een gasbrander. Gooi er wat ajuinen, selder en peejen [wortels] bij en een pootje zout en peper. Dat koken kan wel een dag duren. Gebruik maar weer uw breinaald om te zien hoe ver ge bent. Laat afkoelen en ‘pel’ de uier; het vel er af trekken en snijden. Het sponsachtige uier-gedeelte is nu gekookt, maar kunt ge zo niet eten. Snijdt het in hompen, die ge in uw frigo doet of invriest. Als ge nu zin hebt, dan neemt ge een homp en snijdt die in niet te dikke schellen. Beetje peper en zout er op en aan twee zijden bakken in uw pan. Ge moogt daar wat ajuintjes bij fruiten. En als ge nu proeft, het smaakt voorzeker niet slecht, proeft ge de ouderwetse Hollandse frikandel! Zelfs bij ‘El Bulli’ als voorgerecht te verkrijgen!
Voor de stedelingen: Er zijn ook koeien met een kleinere uier zonder spenen. Dat zijn stieren. Ik had vroeger een tante Eufrasie uit Blankenberghe, die had een mooi lederen portemonnaie van zulk een zakje, dat zacht aanvoelde in uw handen.

Schitterend en dank!



"De mooiste uier van West Vlaanderen". Zeggen ze.

Het lijkt me niks voor die vegetarische dame die donderdag voor de Eetclub komt koken.
En ik zat te denken "Daar heeft Hermans over geschreven" maar dat is niet zo, dat was over long. En daar kan je niet op Googlen want long (Engels) = lang, en als je op Nederlands zoekt dan krijg je Robert Long erbij als ongenode gast.

Diny nu.
Hoi Maarten,
Zuivelproducten maken doe ik heel regelmatig: stevige pizzamozzarella (de verse bolletjes in water staan nog op mijn verlanglijst), zure room, crème fraîche, yoghurt, kefir, boter, feta, alle mogelijke soorten verse kaas, en zelfs Camembert is gelukt. Ik heb ondertussen in een encyclopedie voor voedingsmiddelentechnologie gevonden dat mascarpone inderdaad gemaakt wordt met 'tartaric acid', ik ga het eens proberen met tamarinde. Echte mascarpone smaakt natuurlijk niet naar citroen en ik weet hoe sterk de smaak van citroen is als je die gebruikt om bijvoorbeeld melk te stremmen voor Indiase panir.

Panir... Geen idee. Uitleg graag, ik bedoel, ik kan wel een Google doen maar ik hoor het liever van jou.

Nou vooruit dan,



Ik neem altijd leb uit zuigkalfjesmaag mee uit Nederland, maar dat gebruik ik alleen voor kazen die je wat langer laat rijpen of die een steviger wrongel moeten vormen, niet voor verse kaas.
Nee, natuurlijk, maar dat geldt evengoed voor lams.

Zocht op leb maag en vond dit. Nou ja, ook over eten zeg maar.

Vond ook op dezelfde trefwoorden dit



Heel iets anders zeg maar gerust.

Dus, voor wie zelf mascarpone wil proberen te maken (of het echt werkt, zal ik laten weten!): kwart theelepeltje tartaric acid (wijnsteenzuur) op ongeveer een liter room met een vetpercentage van 25-30 procent. Dat is slagroom met een klein beetje melk erdoor gemengd. Toevoegen als de room op 80 graden is en wachten tot het gestremd is. Vervolgens uit laten lekken door dubbel kaasdoek in een vergiet en na een uur nog een nacht verder laten uitlekken in de koelkast.
Gaan we doen.

Heb je nog een recept voor lange vingers?? Die tiramisu is het uiteindelijke doel, dat begrijp je. Zo niet, dan denk ik dat ik hier misschien wel ergens geïmporteerde 'lady fingers' kan kopen...
Nee, maar een Google... Doe op ladies fingers recipes want op Nederlands krijg je enkel die shops voor Nederlanders.



Rode kool zuurkool
Zuurkool van rode kool, ook uit Duitsland!
Als je geen zuurkoolpot hebt, kun je een weckpot gebruiken. De kool in fijne reepjes snijden of een zuurkoolschaaf gebruiken en dan vermengen met komijn, behoorlijk wat zout en eventueel andere kruiderijen. Weckpot goed volproppen en na een dag kijken of alle kool onder water staat (water treedt uit). Als dat niet het geval is aanvullen met zout water. Eventueel wat karnemelk als starter toevoegen. Zie ook deze link.




Dit is het blijkbaar. Maar wat die rest erbij is, al sla je me dood...