maandag 21 juli 2008

Octopus met rode wijn


Korte post vandaag want ik ga ergens koken. Vis iig., maar wat precies, dat weet ik nog niet.

Octopus, Noord Spaans
Octopus, dat is geen inktvis. Inktvis heeft een relatief groot lijf en kleine tentakels, bij octopus is dat andersom.
Octopus moet worden voorbehandeld en liefst ook nog dubbel geblancheerd omdat het anders taai is.
Voorbehandeling: invriezen, 24 uur in de vriezer laten en weer ontdooien. Of, zoals men dat vroeger deed, beurs slaan met een deegroller, wat niet aan te raden is want je vindt dan de zuignapjes terug tot op het plafond.



Snijd de armen van het lijf en geef het lijf aan de kat (het kan worden gebruikt maar niet in dit gerecht).
Snijd de armen in drie delen; de bedoeling is dat je acht keer drie vrij dikke stukken krijgt, acht keer drie gemiddeld dikke etc.
Breng een grote pan met water en wat zout aan de kook.
Doe er de dikste stukken in, als het water weer kookt de gemiddeld dikke etc.
Als het water voor de laatste keer weer kookt de octopus afgieten.
Opnieuw schoon water met wat zout aan de kook brengen (of dat al klaar hebben staan) en het proces nog twee keer herhalen.
Laat de octopus dan wat afkoelen en snijd de armen in hapklare brokken; hoe dunner de arm hoe langer het stuk.
Houd de verschillende diktes bij elkaar.



Maak olijfolie heet in een stoofpan en bak daarin de dikste stukken rondom aan.
Niet teveel ineens in de pan doen; condens en het aanhangende vocht maken dan jus van de olie en dat wordt niet warm genoeg om in te kunnen bakken.
Een haffeltje in de pan, even wachten, uitspreiden over de bodem van de pan, even wachten, dan pas gaan omscheppen.
Doorgaan met de middelgrote stukken enzovoorts.
Als alles aangebakken is stukken ui toevoegen, even omscheppen, knoflook erbij, en op laag vuur kruiden met laurier, foelie,
kruidnagel, piment, zout en peper.
En flink Ñora (poeder van appelpaprika`s; te vervangen door half zoet half pikant paprikapoeder).



Stoofvloeistof erbij: eerst hete bouillon en dan rode wijn.
Aan de kook laten komen op een plaatje en dan op laag vuur en met een goed sluitende deksel erop laten gaarstoven.
Serveren met grof gesneden frieten, gebakken in olijfolie en daarna bestrooid met grof zeezout.



Standje "Octopus"

Variant
Bak in de olie eerst blokjes chorizo uit, haal ze uit de pan, bak de octopus en voeg de blokjes op het laatst weer toe.
Of: bak samen met de octopus verse dunne chorizo`tjes (Spaanse winkel) mee of merguez (Marokkaanse slager).



En dit krijg je ervan...

(Verdomme! Stond er al in. Maanden geleden.
Nou ja, dit keer met andere plaatjes, zeg maar.)