woensdag 6 augustus 2008

Marieke vandaag, Pèrdezjéeker (molsla)


De Pèrdezjéeker
'Pèrdezjéeker' op zijn west-Zeeuwsvlaams. Op zijn west-Vlaams: 'Pisseblomme'. Culinair: ‘molsla’.
Paardenbloemen hebben een lange stevige hoofdwortel. Als ge een reek in uw tuintje plant, en ge maakt er dan een ‘bed’ boven, zoals bij patatten of asperges, dan krijgt ge een malse fijne groente onder de aarde. De bladeren zijn geel, want het bladgroen, dat wel aanwezig is, komt niet toe tot fotosynthese in het aardedonker.
Molsa vindt ge zelden. Er moet dan net een mol een hoopje grond op een plant gegooid hebben. Dat er, zoals de foto van Maarten suggereert, inmiddels malse soorten zijn, die bovengronds gekweekt worden, wist ik niet.


Nee, maar dat suggereer ik niet. Zal corrigeren. Wilde alleen maar zeggen "dit lijkt mij paardebloem" en vandaar kwam ik op molsla.
Zie hier, alle links in nieuw venster.



Dit is molsla. En Pissenlit is in normaal taalgebruik paardebloem en culinair molsla.

De jonge plantjes van papaver gelijken op het blad van de pèrdezjéeker en smaken ook goed. Turken bereiden deze jonge malse plantjes door hun salades. Gekweekte molsla komt ge in Frankrijk tegen in restaurants. En in de supermarché. Ook al staat er op dat zakje ‘Pissenlits
[pis-in-bed; het is urine-afdrijvend)]
de Flandres,



zou het me niet verwonderen, dat de kweker in Noordwest Frankrijk zit. Een Frans kwaliteitsembleem prijkt op het zakje. Overigens blijkt weer duidelijk dat Maarten zijn portie kampfer nog steeds niet neemt. Als ge dan een voos plaatje plaatst, houdt dan ook rekening met de dames, die hier misschien in de meerderheid zijn! Vandaar hier een leerzaam plaatje, waarop een schone jongeling laat zien hoe ge een ‘salade composée’ met molsla mengt.

Uhh, een deeltje van noord west Frankrijk wordt ook Flanders genoemd.
Zag ooit een molen in Duinkerken, met daarop de tekst De Meulner sprikt Vlams (oid).



Hoe komt ge aan die foto van mij??

En hoe is het met uw kamfer? (Niet kampfer dus, dat is het in diverse andere talen wel. Maar misschien bent gij, met uw enorme culinaire kennis, in de war met Kaempferia, hier.