dinsdag 30 december 2008

14-12


Oei. Bieb 10 dagen dicht en had begrepen van Marieke dat ze zou gaan posten. Nou ja.

Bezorgingen, al die oude vrouwtjes die denken dat je met een auto vol brood langskomt en dat het dus niks uitmaakt als ze een briefje leggen met “Vandaag drie stuks”.



Vergat iets duidelijker te zijn wat het recept van die foie betreft.
Om de bloedvaten te verwijderen: lobben plat leggen en half diep insnijden van de brede naar de smalle kant.
In een kom doen, zout, peper, vierkruidenpoeder (het Franse, niet het Chinese) en fijngebroken piment.
12 uur in droge witte port marineren op een koele plek, regelmatig voorzichtig keren.
Stukken in een terrine, goed tegen elkaar aangedrukt (geen luchtbellen ertussen) en goed naar beneden drukken.
In een grotere schaal half vol water, 40 minuten op 100 graden.
Terrine op een rooster, schaaltje erop met gewicht, totaal 125 gram.
Afkoelen, verder koelen in de koeling.
Vet eraf, wat van smelten en erover gieten. Koelen.
Madera-gelei erover, koelen.



Banketbakker begonnen met bûches, stronken, typisch voor de kerst. Mini-bûches voorlopig.



Paddestoeltje erop en een bijltje of een zaagje.

Vanavond een mooie Barolo, pasta, mooie tomatensaus met espelette-peper, zwarte olijven, wat runderbouillon, wat Worcestershire (dank JT!), ui etc. Voor de saus gebakken in ganzelever-vet. Gegratineerd met die Cantal.



Zwaantje. Kon ik vroeger uit een olijf snijden...