zaterdag 6 december 2008

28-11





Eerste filmpje productie stokbrood

Bezorgingen, werk, loonbriefje. "101 uur gewerkt, 108 uur betaald". Kijk. En minder verschil tussen netto en bruto dan ik had verwacht, dat verschil overigens wel verdeeld over zesentwintig sociale dingen, variërend van totale ziekte via totale ouderdom tot totale werkeloosheid en een hele hap onbegrijpelijkheden zoals agricolaire voorziening of ASTP.



Inkopen, oa. voor sandwiches en zie verderop, en naar de bank. Vreemd, je legt je bankkaart neer, dat mens heeft je nooit gewien, je wil 250 en krijgt zonder verder meer dat geld. En ook vreemd: je opent een rekening, als buitenlander ook nog, en je hebt meteen 200 krediet.



Na werk in de pers

Toevoeging aan die eend Albufera. De Dictionnaire zegt over op de manier van Albufera 1) Poularde met truffels, rijst en paprika of –poeder, gegarneerd met “Russische groenten” zonder dat verder te specificeren, zwezerik en champignons; 2) eend, dat was het dus, met Bayonne-ham, malaga (wat dikwijls inderdaad beter is dan madera) en ze vergeten de champignons; 3) amandeltaart met oranjebloesem. Inkopen. Longhaas,



wat de dictionnaire niet onglet noemt maar hampe. Coppa, gepekelde varkensschouder, gemarineerd in rode wijn met knoflook, ontbeent, in worstvorm, in runderdarm, touw, gedroogd. Erg lekker maar wel 4 Eu. Voor 10 plakjes. Verder Saint-Marcellin kaasjes. Heerlijk.



Iets tussen Camembert en Munster in. Isère. Wordt veel in Lyon gegeten, alwaar meer “lopende” soort. Louis IX werd uit de klauwen van een beer gered door houthakkers, die hem brood en die kaas gaven. Handig, die dictionnaire. Kikkererwten, sardien, prei. Rosé nouveau van Ch. Moulin de Tricot, lekker. Kaasje,



éclair.