dinsdag 27 januari 2009

24 t/m 26-01


Geen posting afgelopen zaterdag want storm nacht vrijdag-zaterdag en geen stroom. En geen stroom = geen brood want de gasoven wordt elektrisch aangestoken en elektrisch geregeld. En geen telefoon, ook niet mobiel, en dat alles tot zondag avond. Ook geen brood maandag want de grote koelingen waar de karren ongebakken brood in staan waren maandagmorgen koud (het lukte me niet die uit te zetten) en konden dus niet worden gebruikt om, verwarming daar aan, snel brood te laten rijzen, wat trouwens een echte bakker een gruwel is, maar goed, nood breekt wet.
Zaterdag en zondag enorme hoeveelheid gegrild brood, harde toast, verkocht en nog wat spul wat geen koeling nodig heeft.



Dit is wat er zondag middag nog van over was voordat ik open ging. Normaal dan dicht maar had klanten gezegd dat ik open zou zijn.

Twee grote koelingen (zie boven) vol ongebakken brood de vuilnis in





Opgeblazen croissants...

Idem vuilnis in een zeer forse hoeveelheid gebakjes en taarten.





Foto’s maandagmorgen genomen voor de verzekering, krant is bewijs datum want die automatische datum op een foto kan je manipuleren.
Vriezers zondag nog OK maar ja, de brandweer had gezegd “misschien maandag morgen”. En dan duurt ’t nog minstens vier uur voordat de oven op temperatuur is; normaal is die ‘s ochtends 150 graden maar nu steenkoud.





Maandag morgen...

Improviseerde zaterdag een olielampje. Paperclip, 4 euro als contragewicht, stuk lint als pit, olie.



Bij het romantische licht daarvan heb ik een geïmproviseerd maal gegeten (gas hebben we wel en zelfs want gasgestookt warm water)



van kidneybonen, gekookt ei, champignons, sambal, ketjap, gember, ui en knof.



Vanavond idem. Die roggevleugel van laatst had ik vrijdag uit de vriezer gehaald en vandaag zondag weggeflikkerd. Kan rest koeling niet controleren want geen licht maar die rog gàf licht.

Geen verwarming, elektrisch, dus die smokkelcognac aangebroken. Prima spul.
Muziek: oude walkman.



Kapotgeblazen bord en





kapotgeblazen dak en luiken (touw = leren schoenveter).

Witte wijn zondagavond; was voor de kappertjessaus bij de rog. Niet slecht. Sauvignon Pays d’Oc.



Bedacht dat die pit van die olielamp natuurlijk moet drijven, want anders moet je zoals ik deed continue olie bijvullen. Nou ja, dat zien we maandag wel, of hopelijk niet dan dus.

Zondagavond ging het licht om een uur of zes een halve seconde aan, vanaf half zeven definitief.

Storm dus. Vijf doden en vier kinderen net over de grens (1999 92 doden)n partij ministers in Le Pian, daar waar ik dagelijks brood lever.



In een artikel in de krant PJ de mensen moeten “mettre la main à la pâte”, de hand in het deeg steken, de handen uit de mouwen dus. Vergelijk trouwens met con las manos en la masa, met de handen in het deeg, op heterdaad.

Wat cijfers en zo, zuidwest Frankrijk.
De Gironde staat bij Barsac acht meter meter boven peil, dijk is negen meter.





10.000 brandweerlieden, EHBO’ers, houtvesters, militairen etc. aan het werk gezet.
Wind hier tot 161 km/uur, record in Cap Ferret 172.



Zaterdag avond 875.000 huishoudens zonder stroom, bijna 100% (Margaux bv. had stroom) zondag middag 570.000. Nu stroom uit Spanje.
44 koolmonoxide vergiftigingen door generators, waaronder twee doden.



Vanuit mijn zitkamer; scheve lantarenpalen

300.000 hectare bos voor meer dan 60% omgeblazen, 1/5 van het totaal. Probleem: niet verzekerd want dat is duurder dan ’t oplevert en veel niet herplant ivm. lage houtprijs.



1.500 Km. Spoor onbruikbaar.
Alleen al in de Médoc zaterdag avond bijna 4.000 hulpverzoeken brandweer.