vrijdag 9 januari 2009

3-12


Herinnerde me drie dingen van Frankrijk, van vroeger.
Die mannetjes die door Parijs liepen en kranen openden zodat er water langs het trottoir liep, vuil meenemend. En hoe ze de loop van dat watertje beïnvloedden door het en der dweiltjes neer te leggen.
En dat er jaaaaren geleden een campagne was met grote borden langs de wegen “Gebruik niet langer de speld!” Speld met driehoekig kopje waarmee ze bij de bank stapeltjes van 10 of zo biljetten bijmekaar speldden.
En een andere, ook grote borden langs de weg, een heel pragmatische. “Drink niet meer dan een liter [wijn] per dag!” Ik denk dat de uitdrukking van Gerard Reve, “Ik drink even veel als een Franse geheelonthouder; een liter wijn per dag” daar zijn oorsprong heeft.



En étourneau is dus wel degelijk spreeuw.
Niet plukken maar de huid eraf; marineren, dus zeg maar en civet. Search the blog.

En PJ, ook gelukkig 2009.



Dit is een gravier, kiezelput, in de bossen PJ. Ik bedoel: zag meer “marais” van regelmatige vorm, in de, aldaar ondertussen verdwenen, bossen, dus niet voor het microklimaat. Nee, dat zijn gewoon uitgeputte grindgaten.

Vanavond de bacalhao, zoute vis, klipvis, in de week gezet voor het personeelseten.



Een nest van “Frélons asiatiques”, agressieve Aziatische wespen. Vroeger haalde de brandweer ze weg maar ook hier waart Balkellende rond. Je vraagt je af waarom ze er geen loden prop doorheen schieten; met de temperaturen van nu zijn ze toch al half dood en buiten het nest al helemaal.

Vanavond fazantenpoten, limabonen, courget en zo. Foie vet, ui, knof, kruiden, droge w w, bouillon, mosterd, espelette peper.



Rassenonderscheid...

Lever brood (met een leerling die de zakken tilt) in de vroege ochtend. Enorme temperatuurverschillen. Hier -3,5, Giscours -7, een uur later Brane Cantenac -1,5, Tertre -1.