dinsdag 3 februari 2009

01-02




Eerst maar even die gespleten kalfspoot van gisteren. Erg erg lekker.
Kekers 24 uur weken en half gaarkoken met wat zout.



Poot in de pan, zout, gehakte ui, knof, saffraan (ik gebruikte kerrie), gemberwortel, paprikapoeder, zwarte peper en een scheut olijfolie.



Ik deed er, vanwege de kool, ook wat komijnzaad bij.



Bedek met water, langzaam aan de kook, met deksel een half uur zachtjes laten koken.



Wiggle wiggle like a bone in soup (Dylan)

Kekers erbij, extra water, half uur.
Proef op p / z.



Als de kekers zowat gaar zijn witte kool erbij (bedacht ik zelf). En als het koken van de kekers erg lang duurt poot tijdelijk eruit.



Eten met ravigotte.



Eet kekers altijd goed gaar want anders lig je een nacht met kramp, zoals mijn vader overkwam toen ik ze 40 jaar geleden uit Spanje had meegebracht.



Vanmorgen nog 40.000 huizen meer dan een week zonder stroom, beloofd was 0. Vanavond zou het dan 20.000 zijn maar hoorde iets van 36.000.

De storm
Eergisteren enquête tevredenheid over hulpverlening. 85-90% tevreden, maar plaatselijk is dat fors minder geworden omdat de geleverde noodaggregaten erg duur zijn; verbruiken 25 Eu./dag. Die dingen staan vooral op gemeentehuizen, met diepvriezers eraan en waar je dan warm kan zitten en eten kan krijgen.
12 doden tnt. en 14 indirecte (stress, oud, van dak gevallen...)

















Deze steiger stond tegen het huis rechts, waar een bekende woont en die hem heeft zien vallen rond vier uur ’s morgens







Ergens aan de kust heb je de Duin van Pilat, 105 meter hoog, 2,7 Km. lang, 500 meter breed. Is 10 meter opgeschoven. 60 miljoen kuub zand. De trap naar de top, een miljoen bezoekers per jaar, zit nu drie meter onder het zand.



Mooi recept, Aligot. Cantal en Rouerge.
Puree maken van een kilo aardappelen (bintje staat in het Franse recept) met wat melk, boter, peper en zout. Twee gepelde tenen knof meekoken en die voor het pureren verwijderen.
200 gram room of crème fraiche door de puree en dan 400 gram verse tome (geen tomme!) in dunne plakjes erdoor werken met een houten lepel. Zeer fors kloppen! Er moet lucht ingeklopt zijn en het moet van de lepel lopen.
Eventueel geperste knof erdoor.
Eten bij charcuterie.



PJ. Quand on parle du loup on en voit la queue, duivel – staart. Eind maand, iemand zei “we moeten de cijfers van Pian krijgen” en op dat moment kwam de eigenaar van daar de cijfers brengen.