vrijdag 6 februari 2009

05-02


Veel mensen hier waarvan de familie oorspronkelijk uit Spanje komt, in de bakkerij alleen al drie. Hebben weinig Spaanse clubs of avonden of zo, Portugezen wel. Maar ja, Spanje is erg groot en Portugezen hokken nogal. Daarom ook die Portugese afdeling in de super in Castelnau. In noord Europa zijn de Portugezen en masse naar Luxemburg getrokken, meer dan 20% van de bevolking daar nu. Vroeger had je in Brussel een Portugese wijk; bestaat niet meer. In Hamburg nog wel.
Ik probeer in Luxemburg wel eens mijn Portugees op te halen maar ze weigeren Portugees te spreken. Behalve een serveerster in het hotel van een bekende, prachtig gelegen heel rustig hotel met een perfecte keuken. Hotel Theis.
Hier (nieuw venster).
Vreselijke website trouwens.



Vandaag hebben ze hier eindelijk begrepen wat je moet bakken voor belegde broodjes. Gewoon een klein stokbroodje, pistolet.
Maakte er met krab, ei, mayo, kappertjes, met rauwe ham en uien en met paté de campagne en augurk.



Twee mooie boeken gekregen.



Les Landes: tussen Bordeaux en Bayonne, aan de kust dus. Daar waar de grootste schade was na de storm (gisteren overigens 99,99% stroom, deels op generators).

Staan veel fraaie foto’s in.





Dit is echt iets voor Kousbroek, die tiepe die naar die koeien zit te kijken.
Overigens ik denk te weten wat die “haard” is. Dat lijkt me zo’n dikke “muur” van strak gestapeld hout, wat maanden blijft branden.



Recepten later. Zag wel dingen die ik van vroeger van hier kende: garnalen met steranijs, grénier (worst van varkensmaag). Er stond ook gelei van arbouses in, boomaardbeien. Niet te eten. Arbutus unedo, boompje eet-maar-een omdat vrouwen en kinderen er koppijn van krijgen; alcohol. In Frankrijk maakten ze er vroeger likeur van, in Spanje azijn en in Portugal nog steeds eau de vie, aguardente de medronho. Oude maar bijna niet te krijgen medronho smaakt beter dan de lekkerste cognac.



In Zuidhorn heeft iemand er een in z’n tuin staan; kan tegenwoordig net. Mooie boom.

Ik weet niet of ik dit al ooit verteld heb. Bij Janneke denk ik. Brabants.
Melba toast, appelstroop (echte, niet die suikerbietenzooi), gerookte paling. Enorm lekker. J., groot gastronoom, hielp me ooit met koken voor de Eetclub, moest die toastjes met die stroop besmeren, zeg ik “En nou de paling erop”. –“Huhh??”
Doet denken aan dat Kerkraadse kieës mit zeem, kaas met stroop, wat natuurlijk verwant is aan dat Spaanse kaas met kweepeergelei.
Je hebt Maestreechter stroop en je hebt Luikse stroop; de ene is met druiven en de andere met dadels, ik dacht Maastricht met druiven.
Bedacht nog dat appelstroop in Engeland boiled cider heet.



Vreemde gewoonte in Les Landes: de getuigen bij een huwlijk brengen op middernacht een stevige soep naar het recente echtpaar