vrijdag 20 februari 2009

Botanisch en nog wat


Ik schrok bij de vorige post zo van Marieke's terugkeer dat ik vergat de layout aan te passen, die stond natuurlijk nog op Marieke.

Even botanisch.
Alles wat dikke wortels of knollen heeft (wortel, knolletjes, knolselderij…) is oorspronkelijk een caudiciforme plant.
Zie hier, nieuw venster, de site van een goede vriend.
Dat soort planten overleeft in droge tijden als knol, meestal helemaal onder de grond, terwijl de rest van de plant afsterft. In Nederland hebben we er minstens een, de heggewinde, een Ipomoea [iepomoëa]; familie van de zoete aardappel, I. batata.
Veel Cucurbitaceae (komkommer, meloen; courget...) zijn vruchten van oorspronkelijk caudiciforme planten. De watermeloen is gekweekt uit een plant, Citrullus vulgaris, uit de Kalahari-woestijn.



En Melon d’Espagne (search the blog) ook.

In de Dictionnaire du Gastronome staat veel nuttige informatie (naast erg veel schrijffouten in buitenlandse namen) maar weinig recepten. Vond vandaag een aardige, meurette, wijnsaus.
Laat rode wijn koken met een bouquet garni, knoflook, gehakte sjalot, verse zilveruitjes, wortel en gebakken spekjes. Flambeer met Marc de Bourgogne en binden met beurre manié (search the blog).
Serveer bij eieren en met croutons.


Je kan de eieren ook in de saus pocheren; dan heb je Horrible Eggs.

Krant
Paté de foie gras, kruiden voor het vlees: komijn, foelie, kardemom en anijs.
En de kade van Bordeaux, op de Unesco lijst, dreigt van die lijst geschrapt te worden omdat er een enorme brug gebouwd gaat worden.


Dat water overigens is niet de Gironde maar een soort kunstwerk.

Recept
Escargots Ello
Kook duim-dikke niet te grote schijven vastkokende aardappel beetgaar.
Giet af en spoel koud. Dep droog.
Maak in elke plak een holletje en ga verder als voor Escargots à la Bourguignon maar dan dus met aardappel in plaats van slakkenschelpen.


At in de Auberge, uitgenodigd zoals elke twee weken door de meel-leverancier.
Hun bekende koud buffet (ik at rode biet, die champignons in die koude tomatensaus, saucisse de Lyon en kalfskopvlees in vinaigrette) en daarna de keus uit ossekaak en “lieu”, wat later, opzoekend, pollak bleek te zijn. Geserveerd verpakt in filodeeg, best wel lekker. Soesjes met ijs en chocoladesaus na, waarin zoals altijd teveel vanille zat.


Pollak