woensdag 18 februari 2009

Lang weggeweest....


Lang weggeweest…
Niet geteisterd door de kredietcrisis, maar wel voorzichtiger geworden, vandaar een goedkoop visje op de markt van Terneuzen bij Dolf Schoot gekocht. Plie of pladijs. Noemt ge dat schol bij u ? Als ge dit jaar niet naar de Costa del Inglese gaat, maar wat dichterbij, gaat dan eens naar Blankeberghe.


Ge ziet daar op de ‘dijk’, de zeeboulevard, het een na het ander restaurantje waar men u vers gebakken plie serveert, met frietjes en een Jupiler. Nadien neemt ge een tas koffie met een Amaretto en vermijdt het calorierijke ijs. Ik verzeker u dat ge met pijn in het hart uwe plaats verlaat, die zeer snel weer bezet wordt door een paar Brusselaars of Gentenaars….
Laatst was ik op een receptie, en we hadden het over vis. Ik voerde een pleidooi voor de simpele verse schol en schar. ”Neuh…”, zei een mooie mondaine dame (zo een die mij een minderwaardigheidscomplex geeft, omdat ze alle mannenogen trekt..), “Wij eten alleen ‘filet'van vis”. En ik zag het pakje diepvries van de Lidl al voor me…..

Koop nu de volgende keer bij uw vismarchand een grote schol, en zeg brutaal: “Ge hoeft hem niet schoon te maken, want dat kan ik beter !” Hij zal u blij verrast aankijken, en ge kunt voortaan een potje bij hem breken.
Knip met een scherpe schaar de staart en vinnen af, en neem een sterk scherp mes en snijdt in een hoek van 80 graden (!) de kop af. Sommige domoren snijden de kop er recht af. Dat is gelijk een vloek ! Haal de kuit er uit voor uw kater of katinne en ook het bloedrijk gedeelte tegen de ruggengraat, en spoel hem goed af. De kop kook ik in een pannetje water voor ca. 5 minuten voor onze poes. Droog hem af (niet de poes maar de vis) voor ge hem bakt in blueband met een stukje boter, nadat ge hem gepeperd en gezouten hebt, en… in een plastic zak heen en weer schudden met bloem. Serveer er frietjes bij met een pintje of een glas witte of rosé wijn.



Marieke, die weer wat regelmatiger u lastig gaat vallen...