zaterdag 7 maart 2009

06-03


Marieke, dank voor uw postings! Ik printte ze en ga ze vanavond lezen.
Het bezoek hier zit trouwens in de lift, ongetwijfeld vanwege uw bijdragen.



Die katvis, sepia, gisteren of eergisteren, zie boven. Wat een fantastisch recept; de lente op je bord.
Zie recept gisteren of eergisteren of search the blog. Voor alle duidelijkheid en eventueel al gemeld: ik gebruikte geen knof noch Spaanse peper maar Vinha d’Alhos (search t b).



Nog een “vis”. Haai. “Zeepaling” bij ons alhoewel dat officieel congeraal moet zijn. Honds- of doornhaai. Krijg er binnenlort een met vel. Fantastisch voor in de oven, ingekwast met ganzevet. Bijna gaar: uit de oven, uit de schaal, fruits de mer (rauw) erin en kerstomaten, omhusselen in het vet, haai terug en gaarbakken.
Deze maak ik morgen met een gebonden kerriesaus. Met gedroogde geweekte abrikozen in de saus. Anti-moleculair koken heet dat.



Hondshaai, net als de mijne; roussette; platte kop en die vlekjes

Pineau nu. Bij ons vrij onbekend, Frankrijk en België. Uit de Charente, hier in de buurt. Geperste druiven en vrij snel cognac erbij om de fermentatie te stoppen. Lang op vat. De beste twee zijn François 1er (de eerste) en Beaulon. Probeer het eventueel in België te kopen.
Kapoen gestoofd in oude Pineau, met morilles, na garing uit de pan en de wijn inkoken tot de helft en opkloppen met stukjes koude boter, garneren met, extra oude Pineau erbij drinken; bij risotto van zwezerik met truffel en eventueel wat foie gras; bij Roquefort of droge geite- of schapenkaas; bij chocolade- of abrikozentaart.



PJ. Sentir des fourmis dans les jambes (DANS les jambes, vergelijk met vlinders IN de buik), de kriebels voelen.
Nog een op heterdaad: Avec la main dans le panier.
Feux de Saint Antoine: Sint Vitusdans. Ergotisme, search the blog op rode rijst of op vitus. Lijkt op Huntingtons chorea, heet dat meen ik. Ergot: de L van LSD = lysergic.



Vitus



Antoine, maar het lijken me eerder de verzoekuingen

Recepten

Stokbrood met ratatouille
Maak ratatouille en laat afkoelen.
Schep op in de lengte gehalveerd stokbrood, met ook wat van het vocht, en laat een kwartier liggen.

Tahin-saus of -dip
Pureer halve knoflooktenen en zeezout met een deegroller tot een egale massa.
Maak smeuïg met tahin (sesampasta; gezonde winkel).
Maak er met yoghurt waardoor wat maïzena geklopt is een saus van en breng die op smaak met citroensap en peper.
Werk er fijngehakte peterselie door en serveer, goed gekoeld, met warme pitah.
Of serveer bij een salade, bij geroosterd vlees, geroosterde vis...

Inkopen
Linguini, eindelijk. Vond ze nooit eerder en vergat ze in Italië.
Een mooie Margaux voor wie me vertelt in welke populaire film linguini ter sprake komen.



Een fles Paddy in de aanbieding, 13 Eu., ’n stuk Munster



venkelzaad (kreeg eergisteren uit Nederland venkelzaad maar voor de tuin, maar zie: vandaag kassa), Basmati, rode pruimen en gedroogde abrikozen.
Vond een paar dagen geleden ook selderijzaad, in Nederland nooit tegengekomen. Om te malen met grof zeezout.
Hoe heet dat Japanse spul ook weer, grof zeezout gemalen met sesam. Voor bij de geroosterde pompoenpitten.



Gatsie!
Dat lijkt op dat braaksel van die film van die lijken die uit de grond komen.
Maar geen nood, het is groene currypaste-saus.