zaterdag 14 maart 2009

13-03, vrijdag de 13e, brrr


Deed een keer een catering met L., super-bijgelovig, vrijdag de 13e, alles ging goed, kwam thuis, twee blauwe enveloppen; shit! maar: 1e 100 betalen, 2e 1.900 terug.

Die schapenkaas van gisteren of zo, die met die blauwschimmel in de scheuren, die kwam dus gewoon uit Sénéjac (search the blog), waar ik ook nog het vanmorgen met de schaapherder heb staan praten, fototoestel vergeten hebbende. Misschien ga ik weer schaapherderen; die tiepe verving iemand anders die niet meer terugkomt en hij kan niet blijven na juli, en de hondjes waren uiterst makkelijk, in grote tegenstelling tot die Engelse bordercollies in Friesland. Heel ingewikkelde commando’s daar, deze gewoon op handbewegingen.



Als je het over de duivel hebt...
Ik had het over Langres gisteren of zo en kwam die vandaag tegen op de markt in St. Aubin.
Correctie: er zit geen gaatje in “omdat ze niet gedraaid worden”, wat me al vreemd leek, maar een deuk. Omdat ze, zoals gezegd, niet gedraaid worden.



Bij de visboer een mooi stuk morue gescoord, zoutevis, en met mooi stuk bedoel ik een stuk dat je niet hoeft uit te pluizen na weken maar in z’n geheel kan gebruiken.
Nooit gemaakt maar heb een recept.
Bacalao (of stokvis) met appel; Huesca (Spaanse Pyreneeën)
Leg in een aardewerken ovenschaal een dikke laag stukjes geweekte zoutevis (maar dat wordt een compact stuk dus).
Leg daarop een laag zure appels, in stukjes.
Druk iets aan en giet er een flinke scheut witte wijn over.
Zet, met een deksel of aluminiumfolie op de schaal, een uur in een oven op 160 graden.



Dat gaan we doen en ik houd u op de hoogte.
Die zoutevis / bacalao / bacalhao / bakkeljauw / klipvis kost trouwens 22 / kilo.

Krant.
1% van de Fransen is in het afgelopen jaar gearresteerd geweest. Maar dat gebeurt hier nogal makkelijk. Gendarme tegenspreken en wats. Rel deze week. CRS (oproerpolitie, die zijn nog erger) veegde station schoon waar demonstratie, tegelijkertijd een klas kinderen op schoolreis en wachtend op de trein “meenemend”. Reageert de desbetreffende minister met “U moet zich niet in gevarenzones begeven”.
Die Sarko en z’n maten, dat gaat richting Putin.
Als je hier iemand aanrijdt, schuld of niet, dan ga je de bak in. Verpleegster, verkeerde injectie, twee dingen bleken enorm op elkaar te lijken, kind dood, dagen later zat ze nog in de bak.
Op een of andere manier, mij voorlopig onbekend, heeft dat te maken met land, president, scheiden, hertrouwen met een vrouw waarvan op het web onmiddellijk naaktfoto’s circuleren. Dat soort dingen. Ik weet het niet.
Ongelofelijk poeha als foto’s worden gepubliceerd waarop de gemankeerde voorzitster van de socialistische partij (prima mens trouwens, tot voor kort getrouwd met een andere gemankeerde voorzitter, ook weer erg Frans) gearmd en niks meer dan dat is gefotografeerd in Spanje.



Deze kok maakt elke dag garbure. En voor die garbure komen de mensen van ver.
Café des Sports, Arzaqc, in de Béarn, dus in de buurt van Pau.
’s Morgens om zes uur opgezet met een heel hambot, incluis dat eindgewricht en de zwoerd (ze schijnen daar erg goede ham te maken en ze hebben een hammuseum ook daar, misschien iets voor eind carrière job van Gerrit Willems), maïs bonen (zie onder), aardappelen (Agata; “Vooral geen bintjes!”), witte kool en “krulkool” (boerekool?), wortel “voor de kleur”, paprika, meiknolletjes, selderij (knol? bleek?), bouquet garni en knof.
Zachtjes laten sudderen tot 12 uur.
Hieronder die maïsbonen, dikke witte bonen die kruimig koken, in Spanje pochas ([pOtsjas], lelijkerds).



Recept
Aardappeltjes op grofzout
Borstel kleine nieuwe aardappelen goed schoon.
Werk eiwitten door zeezout (een op 125 gram), geperste knoflook en eventueel groene kruiden.
Vet een bakplaat in, leg er een laag zeezoutmengsel op ter grootte van het oppervlak wat de aardappelen innemen, tegen elkaar aan gelegd.
Leg de aardappelen erop en bedek met de rest van het mengsel.
Bak op 230 graden een klein half uur tot de korst goudbruin is, sla die kapot, breek de aardappelen eruit, borstel ze schoon en serveer met mayonaise waardoorheen tabasco.

Kapper vandaag. Tussen 10 ouwe wijven met van alles en nog wat op hun kop geschroefd, en maar lullen. 16 euro incluis wassen “want dat is verplicht”.

Inkopen.
Laurent Perrier, mijn favoriet, want de sociale verzekering betaalde eindelijk vanaf 1 december (“Er ontbreekt een papier van uw werkgever”)...



Een stel zeer forse en uiterst dure niet-gekweekte garnalen (foto als ik ze gebruik), groene asperges;



en omdat die Langres nogal klein was nog een kaasje, een Brique du Quercy, geit, brique = rechthoekig kaasje.



Viande des Grisons (search the blog)



schelpjes (nonnetjes? strandgapers? in Baskische saus = tomaat, paprika, pepertjes) voor bij de borrel.



Geraspte Gruyère, bosui...

Postte wat op NRC-koken. Iemand had het over ananas-curry en ik herinnerde me iets: schijven ananas een uur of twee in 2/3 ketjap manis en 1/3 asin, met wat sambal erbij. Stukjes, borrelhapje.
Zag dat er een filmpje staat over Guacamole. Geen tijd. Twee vragen aan Marieke.
1] Gebruikt ze knof en/of koriander? Dank voor uw antwoord. Of van iemand anders.
2] Waar blijven uw worsten, miljaar!
O, drie vragen. Ik wil graag wat ruilen, spul van hier, ganzeharten, you name it, tegen spul van bij u. Een blik jettes d’houblon (hopscheuten) en een album, naar uw keuze, van Nero.



Dat moet pertang mogelijk zijn!