vrijdag 20 maart 2009

19-03


Prima ontbijt met yoghurt, sapjes, cornflakes, honing en een stuk van die Cantal van gisteren want kaas of vlees krijg je er nooit bij.



Feest van de asperge van Blaye, waar je Marcillac bij drinkt.
Gerechten: makis (in nori als sushi) van asperge, uit een cocotte met foie erbij en met een velouté van rabarber.
Velouté. Soep: zonder puree een met eigeel en room; saus: met de desbetreffende puree, eigeel, room en vlees- of visbouillon.
Eerst maar eens die rabarbervelouté maken zonder asperges een dezer dagen.



Blaye asoerges

PJ. N’avoir pas à enrougir de, je ergens niet voor hoeven te schamen.



Rosé nu.
Al vele jaren mag je in Frankrijk geen rosé maken door witte en rode wijn te mengen, althans wat de appelations betreft en met uitzondering van champagne rosé. En daar wil Brussel een eind aan maken tot woede van veel producenten van de betere soorten.
Een mooie rosé schijnt trouwens Chateau le Forge te zijn, onvindbaar..
Twee technieken.Persen en kort fermenteren en aftappen. Of, zoals op Le Forge niet persen, 8 tot 24 uur fermenteren, aftappen en de rest verder fermenteren, persen, rode wijn.



Vanmorgen naar de préfecture. Een enorme deprimerende (en daar wil ik niks onaardigs mee zeggen) rij mensen in alle kleuren maar daar moest ik niet zijn, dat was immigratie. Een flinke rij idem maar daar moest ik uiteindelijk ook niet zijn want dat was nationalisatie. Kortaffe gendarme die m’n tas doorzoekt zegt dat ik als Nederlander helemaal niet hier hoef te komen maar als u nou persé wilt loket 2. Aldaar geen rei en een zeer vriendelijke dame die bevestigd wat die gendarme zei. 3Dat moet de gemeente doen. U bent al de vierde vandaag”.



Niet denken dat dit de préfecture van Bordeaux is want die staat in 'n steeg

Recept
Deens gehaktbrood
Maak h.o.h. gehakt aan met ei, paneermeel, gehakte ui, peper en gehakte in melk geweekte ansjovis.
Werk er wat groene kruiden door en eventueel peterselie.
Bak in een cakevorm in een oven op 180 graden, tot er geen rood vocht meer uitloopt als er met een vork diep wordt ingeprikt.
Serveer direct.



Groot winkelcentrum in maar zowat niks anders dan kleren.
Gegeten bij een Spanjaard. Vijf uitstekende lamskoteletjes met knof, handgesneden friet, salade. Je kon ook venkel krijgen of rijst op z’n Portugees. 8 Eu.



Riz portugais

Terug twee uur in een enorme bus die zich van dorpsstationnetje naar dorpsstationnetje moest wringen. Er zat gelukkig voor de chauffeur een dame in die de weg kende, maar die stapte net als ik halverwege in Margaux uit. Volgens mij rijdt die bus nog rond...
Thuisgekomen bleek m’n hele appartement schoongemaakt te zijn. “De leerlingen hadden toch niks te doen”.