woensdag 25 maart 2009

25-03


Eerst een correctie, C. Je moet niet zoeken op Bolswarder maar op Bolswards, excusez. Maar trouwens: zoek op wichters, dan krijg je twee postings.

Iets aardigs. Hoorde wat op de radio over de Picardie. Waar ligt dat ook weer. Dictionnaire du Gastronome. Tussen Frans Vlaanderen en Ile de France (omgeving Parijs).
Ze maken er een stoofschotel van varkensvlees met uien, “caqhuse”. Dat moet van kakhuus komen. (Op Sri Lanka heet het nog steeds kakhus.)

Ze hadden het ook over Abbeville, daar aan de kust. Heb ik ooit enorm lekker gegeten in de koksschool; hoog gebouw op een markt.



Abbeville

Die haas nog even. Twee voorbouten was ruim voldoende voor een volwassene. Achterbout:



Recept
Honingcake (Duits?)
Smelt 60 gram boter, los er op laag vuur 100 gram suiker in op en daarna 175 gram honing.
Laat aan de kook komen tot het niet meer schuimt en koel iets af.
Meng 350 gram bloem met kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat en bakpoeder.
Klop de bloem snel door het honingmengsel, klop er een ei door en wat zout.
Giet in een cakevorm en laat twee dagen op een koele plek staan.
(De cake wordt dus niet gebakken, mocht je denken dat ik wat vergeten ben.)

Zat gisterenavond in de kroeg met een jood (kleine letter!) joodse moppen te tappen. De mooiste vertelde ik al ooit hier (search the blog op bochel). Ook heel mooi: komt er een jood bij de dokter, heeft iets aan z’n neus, vraagt die dokter of ie wel eens eerder last van z’n neus gehad heeft, nee dokter, of wacht even, ja toch wel, wanneer dan, 40-45 dokter.



Max Tailleur

Die oesters met stukje verse worst erop uit de oven waren erg lekker. Zorgen dat het vocht er nog in zit en niet teveel worst en dunne worst, chipolata. Misschien bestrooien met kleine stukjes? Ik gebruikte in de lengte gehalveerde stukjes, met de snijkant naar boven. Misschien is andersom lekkerder. En vergeet de zwarte peper niet.



Bordeaux

Erg lekkere Port Salut trouwens, die van de markt maandag. Stukken lekkerder als bij ons. Maar ja, ik schreef het al eens, als je Kernhem van het mes geproefd hebt wil je nooit meer die kaas uit zo’n plastic korset van dij de super. Een Fransman die veel van kaas weet verklaarde ooit Kernhem van het mes de lekkerste buitenlandse kaas te vinden.



Taugé met mosterdsaus, Eetclub

PJ. Un parachute doré, een gouden handdruk.
Faire d’une pierre deux coups, twee vliegen...

Eerder zond France Classique niks van Milhaud uit, vandaag drie keer Le Bœuf sur le Toit.