dinsdag 7 april 2009

05-04


PJ. Venir brouiller les cartes, de boel verpesten. Montrer le nord, de juiste weg wijzen ? Avoir perdu la tramontane, de weg kwijt zijn, ook overdrachtelijk.



Vanavond in bad, raam naar de tuin open. Vogeltjes... Morgen 24 graden. Kijk.



Vanavond: kwartels, vijgen, pannekoek.
Vijgen wellen (had er niet meer zoveel en gebruikte ook abrikozen).



Fazantenboter (boter over van fazant bakken), ui, knof.
Rode wijn, kippebouillon, zwarte peper.
Ongewelde doormidden gebroken vijg in kwartel, bakken in boter, garen in de vloeistof.



Pannekoek bakken.
Serveren met roquette en vinaigrette.



Ik heb een Nederlands en een Frans mobieltje, Franse om gebeld te kunnen worden (20 Eu./jaar) en een Nederlandse om te bellen: 1/3 van de prijs van hier.

Recept
Lamsbout, Périgord
Neem een lamsbout van ongeveer 2,5 kilo, het bot er zo kort mogelijk afgehakt.
Leg een kwartier in kokend water, laat het vocht eraf lekken en dep goed droog.
Braad de lamsbout snel goudbruin in reuzel, in een braadslee (die dus ook op het vuur mag staan).
Pel ondertussen 50 (vijftig, inderdaad) knoflooktenen en leg die in de braadslee.
Flambeer de bout met een glas eau de vie naar keuze en roer de aanbaksels los met een glas zoete witte wijn, liefst Monbazillac.
Zout en peper de bout en zet een uur of vijf in een matig warme oven (120 graden of zo), regelmatig draaiend en bedruipend.
Serveer met witte bonen, het braadvocht en de knoflook.



Château d’Arsac, kunst. Die paal



en nog iets ondefinieerbaars. Er stond tot voor kort ook een twee meter hoge bloempot tussen de wijnstokken.n Misschien naar een tentoonstelling want diverse châteaux hebben deze dagen exposities moderne kunst.