dinsdag 12 mei 2009

08-05


Morgen classificatie F 1. Wordt spannend.

Wees de voorlopige broodbezorger overal de weg, kwamen bij die nonnetjes, ik leg dat uit van die eksters die croissants jatten als je niks over de doos legt, gaat de deur open, heel klein heel oud nonnetje, ik leg uit dat ik net uitleg van die eksters, zegt ze “Schijteksters!”.
Die nonnetjes liggen ook aan de Santiago-route en ze geven er onderdak. Hermitage l’Amouroux, wat zoiets als de liefdevolle moet betekenen en dat klopt wel want ze heten de Zusters van het Mededogen en er is een weeshuis ook, met erg lieve mensen in de staf.

O en die croissants zijn niet voor die nonnetjes. Nee, alsjeblief! Als je die met kerst een uiterst simpele appeltaart geeft raken ze in paniek. Die croissants zijn voor Mme. Prune, mevrouw pruim, die in het bos van het nabijgelegen Ch. Malleret een negotie van boomhutten heeft rie ze verhuurt. Google op natura cabana pian lijkt me.

Die schijtlijsters deden me een Spaanse dorpspastoor herinneren die continue Coño! liep te roepen, Kut!



Dodenherdenking, of nee, viering overgave Duitse leger 2e wereldoorlog

Schreef ik al dat ik hier bonen en zo maar zeer moeilijk gaar krijg? Geen wonder; er zit enorm veel kalk in het water. Gisteren fèves, habas, gedroogde tuinbonen in de week gezet in flessewater. Die tuinbonen vind je bij de betere Turk.
(Bruno, heb je hier een kalkfilter? Ja ja! Waar kan ik daarvan water tappen? Nergens; is niet aangesloten.)



Maakte een pain de campagne zoals hier heel vroeger werd gemaakt; een oud baasje, vroegere eigenaar, legde me dat een jaar of 14 geleden uit. Half rogge. Bol, wat rijzen, in de lengte uitrekken en in drieën vouwen (schreef ik dat niet al?), kwart slag, idem strekken en vouwen en op z’n kop narijzen. Voor het bakken weer omkeren.
Die bakker vertelde me ook dat –toen- 30 jaar geleden een bakkersknecht die lange stang van dat ding waarmee je brood in de oven schiet in, of beter door z’n oog gekregen had. Dood.



Recept
Peren met verse kaas, Engels meen ik
Pureer goed rijpe maar niet overzachte peren.
Meng er citroensap naar smaak door.
Maak er met verse kaas een smeuïg mengsel van en breng dat op smaak met honing, kaneel en rum.
Klop wat eiwit stijf, spatel het door het mengsel en koel dat goed voor het serveren.



St. Pierre, Bordeaux

PJ. Die mooie Romaanse kerk in Avensan dat is ook St. Pierre. Maakte voor dat restaurant, op kerkplein, een factuurmap en zag het adres op hun stempel.
Ligt ook aan de Santiago-route en nu vraag ik me af waarom die route door de Médoc voert want dan moet je in het noorden met een schip de brede monding van de Gironde over...

Eten Clos d’Arsac. Twee personen. Twee Ricard, salade gésiers (gekonfijte eendemaagjes), Boeuf Bourguignon met gekookte aardappelen en gegratineerde bloemkool (hou ik niet zo van maar deze was prima, en primeur ook nog), kaasplateau, fles Côtes de Bourg, fles Haut Médoc, koffie/thee en twee Poire Williams. 52 Eu.



Nieuwe “fruitschaal” en nou kan ik dan eindelijk die vieze vlaaivorm schoonmaken om er een rabarber-kruimelvlaai in te maken want rabarber is ook primeur.

Hadden het over tonijn, wat ik gisteren maakte, iemand vroeg hoe dat merk blik heette wat ik ooit had, wat erg goed was, geen idee, iemand anders zei Petit Navire, klein schip. Moest ogenblikkelijk denken aan Petit bateau, ook klein schip, wat mijn mooie nichtjes vroeger droegen, de vuilak.



Over die tonijn van gisteren, verse trouwens, met linguine, valt weinig te vertellen. Goede tomatensaus met rode wijn en zwarte olijven erdoor.



Die negerzoen van gisteren, daar zat méringue in, met van dat nootjes-caramelspul erom heen.



Las in een opgestuurd exemplaar van het Nieuwsblad van het Noorden (koninginnedag-ramp) dat de eigenaar van Balk de gemeente wil aanklagen wegens de afgelasting van de oranjefeesten “omdat het nog niet zeker was dat het een aanslag was”, de refo.

JP. Poudre de perlimpinpin, piskijkerij. Bosser comme des malades, werken als een trekpaard. Faite l’épicier, gierig je centjes tellen, centenneuken.

Krant verder: afscheidstournee van Johnny Halliday.



Tiepes van die hammen- en worstenmarkt van laatst, van die foto’s. Ze maken “ibaïona” ham, Baskisch voor Bayonne, droge andouilles uit de Béarn (vier maanden gedroogd en dan 15 uur gekookt in groentenbouillon op 90 graden en nou moest het gvd weer groentebouillon zijn), ham en eendeworst van Chalose en pikante worst en trekduivenragoût uit Mauléon.
Die vrouw links maakt ook bloedworst waarvan het bloed “op afstand gelyophilieerd” is. Geen idee.



Spoorbrug Bordeaux, slechte foto maar de krant is al weg, een van de eerste opdrachten van Eiffel

Vanavond die gedroogde tuinbonen met ei en groente weet ik nog niet, als er althans niet teveel pasta over is. Misschien met ketjap, sambal...