woensdag 13 mei 2009

12/13-05


12 en 13 want er was weer eens wat met de computer.

PJ. Se défendre bec et ongles, met hand en tand...

Bekeuring in de bus, geflitst, 13 Km. te hard, 90 Eu., bestelwagen bakkerij maar ja, wie reed?
Gendarmes kwamen brood halen, probleem voorgelegd, leggen uit dat je dan dit en dat moet invullen “en dan krijg je een foto van de bestuurder. Trouwens ik zie dat u lasagne verkoopt. Dat mag niet want u bent geen traiteur.” Lasagne is “gekookt” en dat mag niet, taart en pie en pizza is “gebakken” en dat mag wel. Nou jullie weer...

Volgende ramp dezelfde dag zie termietenschade hieronder.



Recept
Perkedel, Indonesië
Maak “kroketten” met een mengsel van aardappelpuree en gehakt, met peterselie (doen wij), peper, zout, nootmuskaat, wat gesnipperde ui en veel knoflook. Rauw ei en paneermeel toevoegen.
Bak in de pan.



Nog een keer de Grote Klok van Bordeaux maar nu met een wagen van Brinks ervoor

Vanavond bietjes-haringsalade met yoghurt en komijn. Met die erg lekkere Franse malse gerookte haring.
Later nog honger? Friet met piccalilly.



Dit is een van de kwaaien; hij laat zijn masker vallen...
(Nieuwkomers: het Monument voor de Girondijnen, Bordeaux)

Die hagel van laatst heeft flink wat schade aangericht op 1/3 van de appellation Margaux. Zag het nog niet. En bedenk dat die schade, op deze tijd van het jaar (net in blad, bloemtakjes beginnen zich te vormen, bloei in drie weken) niet alleen repercussie heeft op de oogst van dit jaar maar ook op die van volgend jaar.
Uitleg snoeien. November-begin april.



Het eerste wat je doet is het “stokje” (zie verderop) 1 zoeken. Alles van daar naar rechts is waar de laatste oogst, september – oktober, vanaf gehaald is. Oud houd dus wat geen vrucht geeft. Je snoeit dus bij 4, en het is verbazend hoe makkelijk je met een –goede!- snoeischaar door zo’n dikke tak komt.
Die tak links van vier, daar moet je het de komende oogst van hebben. Je knipt hem af bij de bovenste 2, op een dusdanige hoogte dat die tak net bij 3 tegen de draad gebonden kan worden. Tussen de bovenste en de onderste 2 haal je heel goed alle knoppen weg, zo goed dat ze niet meer kunnen uitlopen, en onder de onderste 2 zitten dan precies nog drie knoppen. Enkele knoppen want eventuele dubbele zijn getrimd.
De volgende knip je af bij 5 en dat is je “stokje” voor de volgende snoei. Overigens zit 5 t/m uiteind veel dichter bij elkaar in werkelijkheid.
Tot slot haal je de rest weg, 6.



Hagel en je knopjes onder de onderste 2 kwijt? Geen oogst dit jaar en omdat 5 en bovenste 6 ook weg zijn geen mogelijkheid voor een oogst gevende tak 22-2 het jaar daarna.

Het hierboven geschetste is wel theorie. Plaatje hierboven wordt plaatje hieronder en je ziet dat hij links niet 4 heeft kunnen snijden, wel een tak heeft voor vrucht maar die staat naar omhoog en zelfs naar rechts dus om die te kunnen aanbinden moet je ‘m erg lang houden: omdat het de enige tak op die dikke kop is gaat die weer nieuwe knopjes ontwikkelen, nasnoeien (taille au vert, april) en misschien dat je dan wel een “stokje” kan maken.



Als ze geweten hadden van die hagel dan hadden ze die taille au vert wel voorlopig overgeslagen...

Nog een recept, iets wat ik vandaag in beknopte vorm bij Janneke / NRC postte.
Omelet met aardbeien, Zürcher Omelett, Zwitserland dus
Marineer halve aardbeien een half uur met suiker, wat citroensap en eventueel wat eau de vie. Roer af en toe om.
Maak een schuimige omelet, laat de aardbeien uitlekken, schep ze op de helft van de omelet en sla die dubbel.
Serveer met wat van de marinade-vloeistof eromheen.

Schuimige of zoete omelet
Klop het eiwit half stijf, voeg suiker toe en klop het helemaal stijf.
Klop de eigelen fluwelig met een scheutje room en spatel er het wit door.
Bak er een omelet van in een grote pan, dus zonder al te veel de struif onder de omelet te moeten laten lopen.

Zag ook nog dit recept
Zoete omelet uit de oven
Klop eigeel met suiker goed schuimig.
Klop eiwitten stijf en spatel voorzichtig door het eigeel; het hoeft geen volledig homogeen mengsel te worden.
Bak de omelet een minuutje op vrij hoog vuur in een grote pan, die in de oven kan.
Zet ongeveer acht minuten in een oven op 180 graden.
Leg de omelet op een schotel, beleg een helft met warme vruchten-compôte waardoorheen warme vruchtensaus, sla dubbel en bestrooi met poedersuiker.



Barok in Bordeaux. Bovenin als ik me niet vergis Maria Sterre der Zee.