vrijdag 15 mei 2009

15-05


Ochtend meegereden met bestelling, langs de markt in St. Aubin. Vond eindelijk puntpaprika.



M’n favoriete kaasboer. Boeren Munster, zie hierboven. Die ik wijselijk maar in het plastic laat voorlopig. Waw.
Vogezen, koe. Search the blog op verdere beschrijving want ik had het eerder.
En een boeren St. Nectaire, zie onder, nooit gegeten lijkt me.
Auvergne, wat wel klopt want de structuur en kleur van de binnenkant trekt naar die Echourgnac. Cantal-streek, wat op dezelfde manier ook wel klopt. Koe.
Wordt ’s morgens en ’s middags gemaakt want de melk moet heel vers zijn.Met de hand in de vorm geperst, gezouten, na 24 uur weer geperst, luchtgedroogd, 21 dagen vochtige kelder alwaar dagelijks gewassen met water en gezouten. Dus niet met zout water gewassen zoals die roodschimmelkazen zoals die Munster. Twee maanden rijpen. Hazelnoot- en paddestoelenaroma in de smaak.
Wordt regionaal in brioches verwerkt en met de Kerst in kaassoep.
Beide kazen 20:kilo op een paar centen na.



Recept
Piccalilli,USA, Engeland
Snij komkommer, grote uien en groene pepers (6 op 2 op 3) in kleine stukjes.
Strooi er 1/4 kop pekelzout over (15 gram zout op 2 gram saltpeter), meng goed en laat twee uur staan.
Werk er water naar smaak door, suiker, gekneusd mosterdzaad en idem selderijzaad.
Idem NL
Werk er koenjit door en dingen zoals bloemkoolroosjes.



Krant
Tiepe maakt verse geitenkaasjes gevuld met kastanjepuree (zoete mag ik aannemen), vijgen, gedroogde pruimen, abrikozen, aardbeien, ananas, rozen (blaadjes? essenca?). Exporteert naar Japan maar dan gevuld met Beaujolais-gelei.
Feest van het Brood. Frankrijk consumeert jaarlijks meer den 10 miljard baguettes.

Vanavond nog maar eens die bietjessalade, want dat was teveel met vier fileyts en idem bieten.