woensdag 27 mei 2009

24-05


Van alles en nog wat.
Nog geen foto van dat pelgrimskruis hier want verdomd, zodra ik de camera tevoorschijn trek bewolkt de hemel. Zie bv. alle Bordeaux-foto’s.
Interessante classificatie F 1; wordt spannend vandaag. [Uhh, redelijk ja; op een andere manier dan gedacht.]
Vergat te melden wat ik daar at, ik bedoel op Vancouver Island bij die indianen. Simpel. Zalm. Heerlijk. De eerste vier dagen.
Hieronder hoe het werd klaargemaakt. Die stammetjeswand dient als een soort reflector. En daar heb je het weer, die stammetjeswand. Hadden we het al over. Hier (alle links in nieuw venster).



PJ. Bij die Vier Gezusters (search the blog) logeerde mei 1840 Wagner. En Goya bracht de laatste jaren van z’n leven door in Bordeaux. Ben er nog niet achter waar. Goya is ongelofelijk. Schilderijen



en de grafiek, Los Desastros de la Guerra, hoe vertaal je dat, de ongelofelijke ongelooflijkheden van de oorlog.



Bistrot La Tupina in Bordeaux is ooit, jaartal staat er niet bij, gekozen tot beste bistro in de wereld. International Herald Tribune, beste krant ter wereld overigens.

En tot slot van van alles en nog wat: hieronder een foto van het Canal du Midi, een in Frankrijk gegraven kanaal van noord tot zuid als ik het goed heb begrepen, eind 16e eeuw. Echt iets voor PJ. om in te duiken. Overdrachtelijk dan althans.



Erg interessant trouwens, die grote kanalen in Frankrijk. Je hebt er die kilometers door grof uitgehakte tunnels gaan en de schepen erin zijn aangepast op breedte (voor de tunnels) en lengte (voor de sluizen). Nederlanders voeren er veel, met spitsen, die precies in de sluis pasten. En “spits” is een grap want ze zijn zo stomp als maar kan.



Spits

Spitsen zijn tegenwoordig vrij populair bij lui die in het ruim een zwembad maken en een zandbak voor de kinderen en zo en dan door Frankrijk gaan varen.
Merken in het begin altijd een ding. Sluis. Iedereen mag door, jij niet. Oplossing simpel. Steekpenningen.

Anish-nah-be mons-oshtigwanima, geroosterde kop van Canadeese eland. Stam: Algonkine (west van Ontario, noord van Hull Quebec).
Kan ook met hert of caribou. Ook met rund maar dan moet de kop erg vers zijn.
1 Mooie complete kop met huid etc. Ogen eruit en oppassen niet in de hersenen door te prikken.
2 Gat in de grond, 3 bij 3 bij 3 voet.
3 Stenen of bakstenen op de bodem en langs de wand (bovenste plaatje = wand). Eikenhoutvuur in die put, stenen op het vuur.
4 Kop in jute, goed nat, dichtbinden met twijg of ijzerdraad en zo dat je aan de bovenkant een handvat hebt.
5 Geen vlammen meer: stenen eraf, kop erin, stenen terug, bedek met kletsnat jute, aarde erover.
6 De nacht laten doorstoven of 10 tot 12 uur.
7 Kop eruit, vel eraf (makkelijk), vlees van kop snijden, schaal + waterkers.
8 Tong snijden, schaal + tijm en veldsla.
9 Harses eruit, dunne plakken, schaal met vinaigrette met tijm.
Wordt gegeten met een soort brood waarvan het recept later, jullie hebben neem ik aan geen haast, en met in boter gestoofde bosknoflook over dat brood of over aardappelen, welke aardappelen ook rauw en in hele dunne plakjes gesneden kunnen zijn.



Gisterenavond waren er nog garnalen (die curry-kokossaus had ik met flink witte wijn flink laten inkoken wat een heel mooie zachtzure smaak geeft), vanavond eieren pindasaus mihoen gegrilde paprika. Babi rica achtig:

Recept
Babi rica [rietja], ook wel rica-rica, Indonesië, varkensvlees met rode pepers
Als Babi ketjap, maar met flink rode Spaanse peper in de marinade en ook bij het stoven (samen met de knoflook toevoegen).
Gebruik wat minder ketjap bij het stoven en voeg eventueel wat water toe.
Warm, als het vlees gaar is, flink rode paprika erin op.

Babi ketjap
Marineer blokjes varkensvlees in een mengsel van ketjap manis, ketjap asin, geperste knoflook, sambal, gember en rijstwijn of medium sherry.
Het moet niet teveel marinade zijn, maar juist genoeg om de blokjes te coaten.
Schep regelmatig om en marineer enkele uren op een koele plek.
Bak de enigszins uitgelekte blokjes aan in arachide-olie, met ui en knoflook; kruid met komijn, koriander en wat cayennepeper.
Voeg flink ketjap manis toe, en iets ketjap asin en (liefst zwarte) Chinese azijn.
Stoof gaar op laag vuur en serveer met rijst.

Geen behoorlijke foto van babi rica te vinden.

In Utrecht at ik in m’n studententijd dikwijls Babi rica en ook Lontong in ’n grote Chinees aan de Oude Gracht. Bestaat al lang niet meer. Uiterst populair bij studenten. Tig Chinese meisjes van 16 of zo met zeer korte zwarte rokjes en die over die tafels moesten buigen. Etc. Zal ik maar zeggen.

Mädel hält die Röcke fest
Wenn die Winde blasen,
Das es nichts erblicken lässt
Für Studenten Nasen;
Den Studenten sind ja so,
Sehen so was gerne [ge-her-ne]
Schau’n sie nicht ins Studio,
Schau’n sie in die ferne [fe-her-ne]
(Bis)

Excusez mon allemand.



Sneed die herteworst aan, hierboven.
Mooi zacht, heel volle smaak, kruidig maar op een manier van dat dat kruidige komt uit het vlees.
Je proeft tijm en bergbonenkruid (pepertje) en dat zit niet in de worst, zie etiket.



Nou ja, vooruit dan, op veler verzoek het tweede couplet.

Deine Mutti hat gesagt,
Einen Kuss im Ehren
Sollte deine Studium
Niemals nicht verwähren(?).
Und was deine Mutti sagt
Sollst du treu behalten [be-ha-ha-lten]:
Küssen ist für junge Leut,
Zuschaun für die Alten[A-ha-lten]
(Bis)



Hoorde vanavond op de achtergrond de kermis weer. Wat een verschil met bij ons. Geen gebrul geen geschreeuw. Beetje marsmuziek.
Vanmorgen vroeg me een personeelslid of ik had kunnen slapen “met dat lawaai van de kermis”. Uhh, dat is om negen uur afgelopen. In Zuidhorn, ik woonde op 400 meter van de kermis, ging dat gebrul door tot een uur of een, twee...