vrijdag 29 mei 2009

27-05


Schreef laatst nav. Entre-deux-Mers en Compostella over de Dordogne en de Gironde. Die laatste rivier moet natuurlijk de Garonne zijn.

C. Vond in dat Indianen-kookboek nog enkele verwijzingen naar Sumac; vreemd; dat kan dus geen Turks woord zijn.
Azijnsumac, Virginia sumac: Rhus typhina. Vruchtentrossen pletten, kokend water erover, koelen (moet rood zijn), op smaak met maple syrup.
Giftige soorten, oa. poison ivy!: R. radicans, toxicodendron en diversifolia. Maar je kan ze niet verwarren met typhina; heel ander soort, palmachtige plant.



Hailtsuk / Heiltsuk, Vancouver island, waar ik 'n tijd heb gewoond

Recept
Dat brood van die Indianen, wat ik nog zou posten, pakwejigan (“brood”)
1 kop bloem mengen met 1 theelepel zout, 1 idem bakpoeder.
3 soeplepels stekelvarkenvet erdoor werken, eventueel zonnebloemolie en 1/3 kop water.
Platte niet te dunne koeken bakken in reuzel of olie.



Kwakiutl, Vancouver Island

TV. Grensstreek Spanje Portugal; Erg dor maar erg mooi; kwam er altijd met veel genoegen. Mooie stadjes met monumentale panden, neergezet door teruggekeerde conquistadores. Albuquerque, Trujillo...
Bij dat Trujillo schoot me de schilder te binnen. Logeerde ooit, 45 jaar geleden of zo, bij een relatie van m’n vader, in de buurt van Parijs. Zeer sjiek. Rozenmotief vloerkleed op m’n kamer, behang idem en plafond idem. Op een gegeven moment vliegt je dat aan. Maar goed, in die villa had Trujillo gewoond.
Dronken champagne bij de buren in de tuin, toen de premier, naam vergeten.



Flink gebakjes gescoord voor in m’n vriezer

Hagel. Entre-deux-Mers de 13e 60% verwoest, de 25e 95% en ook geen oogst 2010.
Hagel had trouwens de vorm van schoteltjes met scherpe randen.



Nieuw gastronomisch tijdschrift gebaseerd op de streek hier. Pagina 1 t/m 32 flauwekulproducten en ’n pagina over ’n azijnmaker ergens in een gat in de bergen, informatie waar je niks aan hebt als je niet schrijft waar je z’n azijn kunt kopen.
P. 33 recept inktvis in zwarte saus, wemelend van de fouten of liever tiepo heeft het verkeerd begrepen. “Haal de vinnen en de vleugels van het lijf”, “Haal het bot en de veer uit het lijf”. Hoezo “en”?
Mosselen op z’n Bordeaux’ Met Bayonneham. Waw. Groene paprika’s gevuld met kabeljauw, een uiterst slap aftreksel van rode piquillo’s gevuld met zoutevis.
P. 39, eindelijk iets leuks.



Cruchade, wat het natuurlijk niet is (= polenta) maar gemaakt van cruchade. Maak polenta met melk of water. Je kan het ook maken met griesmeelpudding trouwens. Als ’t gaar is ¼ van het gewicht van de gries aan suiker erbij, armagnac en wat boter. Op een plaat gieten, koelen en stollen, vormpjes van steken, bakken in een vette pan, poedersuiker.



Dan tot p. 44 ’n doos, het macrameeën en broodpoppetjes maken moe, of de psychoanalyse moe, dat kan ook natuurlijk, die catert. Gazpacho met ontbijtkoek. En “dit koop ik in die winkel (adres, telefoon), dat in die winkel (;;;);;;’
Dan vijf pagina’s met weer van dat soort volk wat “zo ontzettend goed kan koken”, 10 pagina’s Michel Guérard, 30 pagina’s advertenties en advertorials. Foto hieronder: “Simpelheid karakteriseert de keuken van Christophe”. Ja.



Vanavond die Côtes de Bourg opengemaakt. Merlot. Wel ff wennen na die Cabernet sauvignon van de laatste dagen. Kleur ook veel mooier. Niet dat naar paars neigende.
Inkopen van laatst niet helemaal correct, staartje ziekenhuisbacterie, morgen corrigeren, vandaag improviseren. Spekjes, babymaïs, pikant. Maakte dat jaaaaren geleden op De Jantje en kon meteen blijven als kok. Ik maak het met flageolets erbij.



Iets olijfolie, magere spekjes heel goed uitbakken, uit de pan, meeste vet afgieten.
Sjalot, knof, rode pepers.
Witte wijn, fond loskrabben. Als zout wat ansjovisstukjes erdoor, ook wat gebroken piment.Stukjes babymaïs erin opwarmen, flageolets en spekjes, inkoken.
Smeuïg maken met het sap van die gegrilde paprika’s (komt los bij snijden), die die mihoen laatst zo mooi rood kleurde.

Hieronder De Jantje. Topzeilschoener. Niet origineel maar vaart... Herinner me een keer, op weg naar Lowestoft, groene muur voor ’t schip hoger dan de mast (27)...