zaterdag 30 mei 2009

29-05


Dit wordt een korte uitzending want ik heb het enorm druk met personeelseten koken. Bakkerij vanmorgen om twee uur al in bedrijf.

Herlees Les Misérables van Hugo. Toeval. Las het de eerste keer 15 jaar geleden in dezelfde kamer als nu. Daar lag een exemplaar van deel 1. Deel 2 las ik een jaar later in Nederland.



Er wordt best wel gegeten in dat boek, maar zoals in die tijd de gewoonte was: wat er gegeten wordt blijft meestal onvermeld. Karel van het Reve heeft daarover geschreven. Het duurt lang voordat in de literatuur niet meer sprake is van een revolver of een automobiel, maar dat kaliber en merk genoemd worden.



Maar goed, de bisschop ontbijt met roggebrood gedoopt in melk van zijn koeien. ’s Middags eet hij ongeveer hetzelfde. ’s Avonds met zijn zuster en de huishoudster soms een mooie riviervis of een stukje wild.



“L’oie aux marrons est la dinde aux truffes du pauvre”, De gans gevuld met kastanjes is de kalkoen met truffels van de arme.

Avondeten met Jean Valjean. Soep van water, olie, brood, zout, spek, schapevlees. Na vijgen (gedroogde? het is al winter), verse kaas en een mooi roggebrood.



Recept
Portugese uitsmijter
Beleg boerenbrood met dungesneden rauwe ham, kwast in met iets olijfolie en laat iets warm worden onder de salamander of gril.
Bak tomatenpartjes kort aan beide zijden aan in olijfolie, met wat ui en knoflook.
Breek eieren over de tomaten en steek de dooiers kapot.
Zodra het ei bijna gestold is dit bestrooien met vers gemalen zwarte peper en dan het tomaten-eimengsel op de ham leggen.
Bestrooi met geraspte kaas en laat die smelten onder de salamander.