woensdag 24 juni 2009

23-06


St. Seurin (Bordeaux), eindelijk.



Kom ik op terug want nogal veel foto’s. Ook van vergelijkbare Romaanse kerken met de toren ernaast ipv. ervoor en de foto’s van PJ.

Was vandaag dus in Bordeaux, deze dagen is er de Vinexpo, grootste wijnbeurs ter wereld, parkeerterrein van twee kilometer lang stond voor 85% vol.

PJ. Se retrouver nez à nez, oog in oog.



Porte de Dijeaux, rond 1750
Erachter begint de, buiten de muren liggende! Joodse straat (waar ook dat joods zwembad van laatst); iets verderop St. Seurin en nog iets verder Palais Gallien, zie onder.

Bedacht dat ik misschien eens een half jaar of zo in een stad ga wonen, en dan Bordeaux dus.
Tram, een uur, 1.40. Een week 10,-, een maand 30. Mooi. Want die tram in Bordeaux, dat is werkelijk super perfect.



St. Seurin

PJ., fontein.
In ’43 of zo door de moffen ontmanteld voor brons voor kanonnen maar miraculeus in 45 of zo ergens in een dorp teruggevonden. “In triomfantelijke processie naar Bordeaux teruggebracht”.



Ik heb m’n notities niet chronologisch staan.
Bus retour, had enkel biljet van 50, dat kon niet, ik zeg je kan stoppen vlak voor de herberg en dan wissel ik daar, OK, ik zeg maar ik kan je ook een cheque geven. OK.
Kan je je het voorstellen? Dat je in de bus met een cheque betaalt?? Dat lijkt op Gerard Reve die postzegels op de pof koopt...

Aanbod van de week, zag het uit de bus, 10 chipolata’s (verse worstjes) 2 Eu.



Vanmorgen vroeg vanuit m’n raam

Had geen zin in ergens gaan eten, St. Michel, had nog brood, Turkse winkel, zo’n Turkse worst gekocht. Zeg dat ik dat ken uit Nederland, vrouw spreekt Nederlands etc. Hebt u ook çiftlik? Pekmez? Etc.
Op de zelfde plek als vorige keer, op de trappen van de St. Michel, rest brood met die worst gegeten.
Daarna terrasje, thee, munt dus maar gelukkig de suiker ernaast, zonder suiker gedronken tot zeer grote verbazing van de lokalo’s.



St. Seurin; meer duidelijkheid dus later

Bril aangeschaft.
Je had duurdere monturen (400, 500) en goedkopere (50 – 100). Nam er een van 90. Glazen waren 60. (Denk niet dat je hier naar een brillenwinkel kunt gaan voor een bril. Eerst oogarts, 60 Eu., 2 maanden wachttijd.)

Twee maal verbazing.
1) Die bril kon ik renteloos afbetalen in 12 maanden. 13 Eu/maand.
2) Voor één Eu. meer kreeg ik er TWEE brillen bij. Ik zeg doe me maar één zonnebril. Dat kon niet. “Dan maar niet” en het kon wel.



Recept
Rijst uit Navarra
Kook rijst met laurier erbij.
Breng op smaak met half pikant paprikapoeder.

Paniek in de tent hier vanavond trouwens. De bakker van Macau, volgende dorp zeg maar, heeft zich opgehangen. Dat wordt werken.