dinsdag 30 juni 2009

27-06


PJ. Lees ergens dat die oostelijke Compostella-route door Agen (van die beroemde gedroogde pruimen) loopt. Ongetwijfeld uit Bergerac komend. En verder door de Gers naar Pau lijkt me en dan naar Somport.

Las ook dat ze rond Agen riviervis grillen op wijnranken, wat niks bijzonders is in die streken, maar dan ingepakt in laurierbladeren of bladeren van een notenboom.



Vergat gisteren de essentie bij dat “Parbleu!”. Dat is dus positief bedoeld, dus Toonder gebruikt het verkeerd want negatief.
Toonder woonde overigens in dat Gooise bejaarde kunstenaarshuis, Rosa Spierhuis?, is overleden en nu zit Johnny Kraaikamp in die kamer.
Was dat Toonder of was dat iemand anders die een huis in Ierland had waar je alleen maar te voet kon komen; zes uur lopen?



Begrijp nou waarom ik Bergerac zo lekker vind; is Cabernet Sauvignon plus Merlot.

Moest een Normandische taart maken, Kouing-aman, “boterbrood”, soort boterkoek.



Tourneren met boter, net als bladerdeeg

25 gram gist, 200 cc lauw water, 250 gram witte basterdsuiker, 500 patisseriebloem, 250 halfzachte halfgezouten boter, 1 ei.
Lauw water, iets suiker, gist, plus bloem, kneden, 1 uur rijzen, uitrollen, stukjes boter erop, 5 x dubbel tourneren, goed beboterde vorm, deeg, bestrijken met geklopt ei, nareizen, 20 minuten op 200.



Lauw eten. Erg lekker, krokant van buiten, zacht van binnen.