vrijdag 24 juli 2009

22-07


Karel van het Reve, daar heb je hem weer, schreef af en toe over de overeenkomst tussen literatuur en geschiedenis. Er moet (boeken in beide disciplines) “een begin” zijn. Arme familie ineens rijk en emigreert; de Batavieren zakken de Rijn af.
Even tussenbeide nu. Nu ik dit schrijf realiseer ik me dat hij dikwijls accentueerde dat je moet vertellen dat die familie rijk was in ene omdat een oom in Australië etc. Maar dat je niet hoeft te vertellen waarom die oom in ene rijk was. Zoals je de Klassieken moet kennen om onze cultuur te begrijpen maar dat je de afkomst van die Klassieken niet hoeft te weten.
Maar bij geschiedenis heb je dat niet. Dat afzakken van die Batavieren (ik schrijf dit, niet Karel) hoeft niet verklaard te worden. Het “begin” van Rusland (O Scandinaviërs komt ons regeren) of Engeland (O Saksen komt ons regeren) idem dito niet.
Maar ja, in de geschiedenis praat je over feiten (“feiten”) zou je kunnen zeggen.
Maar goed. Lees nu l’Histoire de la France. De Kelten komen uit het oosten, niet afzakkend dus, naar Frankrijk, als “begin”, na de prehistorie.



Lees nu Thérèse Raquin van Zola. Ook weer een geheime liefde trouwens, maar ja, Frankrijk...
Zola bevalt me wel. Niet enkel en alleen ellende, geen 20 bladzijden lange discoursen. Leende nog twee boeken van Zola waarover later meer.



Recept
Runderwang in gelei
Maak goed schoon en lardeer (niet teveel).
Marineer 12 uur op een koele plek in droge witte wijn met tuinkruiden, wat zout en wat peper; draai enkele keren.
Laat goed uitlekken, dep droog en wrijf in met olijfolie; bewaar de marinade.
Bak in olijfolie ui en knoflook aan.
Voeg wat geprakte tomaat toe, tijm en vers gebroken peper, roer om, voeg de wang toe, laat snel droogkoken en bak dan aan beide zijden licht aan.
Leg in een sauspan en werk de aanbaksels los met licht zure azijn (liefst honing-azijn) en Worcestershire.
Stort in een zeef boven de wang en stort daar de marinade over; roer en prak wat met een houten lepel om zoveel mogelijk bakvocht en marinade over de wang te krijgen.
Breng aan de kook en laat zacht doorkoken (lang!) tot de wang zacht is. Laat in het kookvocht afkoelen.
Maak aspic met wat sinaasappelsap erdoor.



O Haupt voll Blut und Wunde, als ik het goed schrijf; zie post 18-20 zal ik maar zeggen

Had het gisteren over Cassis, zwarte bessenlikeur. Beste komt uit Dijon maar je hebt ook goeie uit ergens tussen Le Zoute (Het Zoute) bij Knokke en Het Zwin.
Brel zingt ergens over “knok-lezoet’. En mijn ouders hadden een flat in Le Zoute waar elke dag de soepkar langs kwam. En in Het Zwin kan je fossiele haaietanden vinden.



Foto’s eten gisteren later; kan kabeltje niet vinden.

Kreeg ’n fles Margaux, zonder etiket. “Van die vent met die grote snor!” ? “Die tegenover die vent van die worst woont!” ? “Die die [smokkel]whisky altijd koopt!” O die, die van die schapekaas van Sénéjac.
Wat is dat voor Margaux? “Geen idee”.
Prima te drinken, zeer recent gebotteld, niet te bewaren wijn en dus...



Moeflonschouders
in moeflon bouillon met veel rode wijn uit de marinade, op een Aga
Vandaag was er op het nieuws een Fransman die een verstoten moeflonnetje gevonden had, er nu mee jogt, moet afgemaakt worden want is een beschermde soort. Hoezo afmaken als het beschermd is?

Scoorde trouwens over-datum Zwitserse duindoornsnoepjes.
Sinds wanneer hebben Zwitsers duinen?