maandag 17 augustus 2009

16-08




Alle foto's St. Emilion

Eerst maar even mail van C1.
Maar Maarten toch, dit moet ik je even tussendoor melden. Zou jij als ex-brabander toch moeten weten: 15 aug. is het feest van Maria ten hemelopneming. Was vroeger, ook in Ned, een verplichte feestdag, en is dat in zuidelijke landen uiteraard nog steeds.
O ja!
Dat van Lodewijk de 13e is een by-the-waytje, deed hij natuurlijk op die dag omdat het al een grote feestdag was.
Maar toch maar toch maar toch.



Ja inderdaad, van de maagd zelve. In Italie heet het "Ferragosto" en het middagmaal, het pranzo di ferragosto, is zoiets als in Amerika Thanksgiving is: een groot-niet-te-vermijden familiemaal. Vandaar die uitgestorven boel. Binnenkort schijnt er weer een eetfilm uit te komen die, juist; "pranzo di ferragosto" heet.
Dank voor de informatie.



Trouwens, nu ik het over eetfilms heb: lang geleden postte ik je een lijstje met eetfilms. Herinner je je dat? Ging misschien wel via die ouwe site van Janneke V. De mooiste vind ik nog steeds "Tampopo", Japans. Over meisje dat het sublieme noedelrestaurant wil beginnen, en daarbij door tiepes die in 't geheel niets met eten van doen hebben wordt geholpen. Aanrader!
Later meer
C

O kijk, dat is nu een van die dingen die ik nog op m'n harde schijf, de externe dan dus, moet terugvinden.



PJ. Het gezegde van de dag, volgens de krant althans: La pluie du matin réjouit le pèlerin, de ochtendregen verheugt de pelgrim.
Se regarder en chien de faïence, elkaar met achterdocht bekijken.



Trein richting Libourne, wijngaarden zoals rond Bazas, hoge poot, strak tegen de draden aan, veel ruimte tussen de rijen (dus veel productie per stok).
Tussen Libourne (flinke stad trouwens) en St. Emilion steeds minder ruimte tussen de rijen, minder maar betere productie dus.



Trein volgt de Dordogne, al is die niet te zien. Noord ervan de Dordogne (departement dan dus), zuid eerst Gironde, dan Lot-et-Garonne.

Station St. Emilion naar centrum is 1,5 Km. bergop en het is bloedheet en zwaar drukkend vochtig weer. Zweten zweten...



Thee citron op 'n terrasje terwijl het etenstijd is in een super toeristisch stadje, dat is heel speciaal want normaliter is alles ingedekt voor eters.
Ventilatoren die ook vocht verspreiden!



Veel monumenten, veel geklim.

Broodje -goede- worst maar verder niks erop.



Hoor dat die Perrier citron officiëel Perrier citron tranche, schijf, heet want anders krijg je er citroensiroop in. Je kan ook Perrier tranche zeggen en zelfs enkel tranche.



Recept
Salade met bakbanaan
Kook de banaan ongeschild (wat je eigenlijk alleen met die rode doet). Gaar als de banaan iets zacht begint te worden.
Laat afkoelen op een rooster en in de schil.
Maak een dressing van azijn en olie, met geperste knoflook, korianderblad, gesnipperde ui, wat zout en peper.
Snijd de banaan in plakjes en giet er de dressing over.
Laat goed koelen.



Mosselen op de manier van Arcachon, krant.
Op hoog vuur met worstvlees, [blokjes] rauwe ham, broodkruim, knoflook en peterselie [en vloeistof, witte wijn?, mag ik aannemen]
Ander recept uit dezelfde omgeving: oesters gegratineerd met Maitre d'hôtelboter. Hmmm, het water loopt me in de mond...