maandag 24 augustus 2009

23-08




Zondag dus tramper half uur dus goed plannen. Zondagmarkt op de kade, was ik al maar nu detailfoto's. Zie hierboven.
Hieronder, daar in de buurt, de "Vlaamse Huizen", gebouwd door nederlanders overigens in 1680, wijnhandelaren. Bouwden buiten de muren = belastingvrij handelen.
Zit een goed uitziende pizzeria in, iets voor een dezer dagen. Pizza's zijn hier overigens vrij duur; 11 € is het bloody minimum.



Recept uit de TV bijlage van de krant.
Panna cotta met saus van groene anijs.
Splijt twee vanillestokjes en schraap er het zaad uit.
Laat 250 cc (volle) melk en idem goede verse room (langzaam) aan de kook kome,; met 60 gram suiker en de vanille.
Als het kookt van het vuur nemen en er drie blaadjes (geweekte) gelatine doorwerken.
Koelen en twee uur in de koeling.



Echte Nederlandse fietsen

De saus nu.
Laat 240 cc melk (langzaam) aan de kook komen met acht gram groene anijs. Laat 10 minuten trekken. Door de fijne zeef (eigenlijk door de puntzeef).
Klop 60 gram eigeel met 60 gram suiker en 20 gram maïzena. Voeg de anijsmelk toe en laat tegen de kook aankomen. Laat vier minuten trekken op laag vuur. Werk er 30 gram boter door en 70 gram witte chocolade. Meng goed, koel en een half uur in de koeling.
Serveer de panna cotta met het anijsspul erop en daarop dunne plakjes meloen (ik zou zeggen alles naast elkaar). Serveer eventueel met amandel-tuiles (die op een deegroller rondgebogen koekjes, "dakpannen").



Dit is een échoppe, typisch voor Bordeaux maar je ziet er niet veel meer alhoewel ik op weg naar de duikboothaven er meerdere zag ineens, op de boulevards.
Je werkte buiten Bordeaux in de wijngaarden, op je 35e of zo ging je je specialiseren (timmerwerk, vaten maken, metselen, smeden...) en op je 45e of zo vestigde je je in Bordeuax als zelfstandige en liet zo'n échoppe bouwen.



Dit heb ik uit 'n folder...

Nog wat foto's gemaakt in een monumentale straat, 13.00 nieuws, 13.30 F 1. 16.00 duikboothaven, 17.00 cyber en daarna terrasje etc.



Dit kwam langs toen ik stond te fotograferen

Recept
Sambal peteh
Maak assem-water.
Maak met een blender of in een vijzel puree van ui, knoflook, trassi, verse gemberwortel en laos, en flink rode pepers.
Fruit het mengsel in arachide-olie tot goudbruin.
Doe er het assem-water bij, flink fijngesneden peteh-bonen, wat fijngesneden rauwe Spaanse peper, daoen salam en daoen djeroek poeroet.
Laat zachtjes inkoken en breng op smaak met zout.



Kwam langs dè winkelstraat, Rue St. Catherine, en herinnerde me dat ik daar ooit liep met een pleegdochter en haar -zwarte- baby. Vrouwen keken geschokt, mannen niet.
Die pleegdochter ging daar, ivm de eeuwige shabby toestand van mijn overhemden drie nieuwe voor me kopen. Peperduur. Enfin. Drie dagen later wring ik me langs een schuifpui, daar waar de andere pleegdochter vakantiewerkte, kraak, enorme scheur. Weer wat dagen later een brandplek van de sigaar in nummer twee en weer enkele dagen later een niet weg te krijgen vlek van een of andere Indonesische saus (in Indonesië; zo'n deegballetje met zoet spul erin) op nummer drie.



Dit is een of ander symbool van Bordeaux. Geen idee, zal me eens informeren.

Duitse duikboothaven, zie onder, was dicht maar toch redelijk te zien.
Cyber, terrasje, wijntje dus erna.



F 1, Barichello, mooi. Nog onduidelijk (zelfs na lezing sportkrant) wat er met Hamilton in de pits aan de hand was; was net tijdens reklameblok.

Kocht fruit, zie onder, weet nooit hoe die dingen in het Nederlands heten. Zit in m'n kop, al 40 jaar, als briñones of brignons. Vroeger erg lekker, later in Nederland minder (hier idem en zoet en daar houd ik niet van, ook bv. niet van reine claudes. Fruit moet zoetzuur zijn.).
Zag trouwens van die erg donkere perziken maar niet die kleintjes; normaal formaat. Pêches de vigne, wijngaard perziken. Geen idee.



De bedoeling was dat ik bij La Toulousaine gebakken ei met friet, sla en tomatensaus zou gaan eten maar dat ging niet door want "ik sta alleen". Dat betekent in dit geval dat d'r goser in de lorem is, wat je al ziet aankomen om een uur of half twaalf 's morgens. Zag trouwens dat het Le Toulousain heet.
Iets verder, tentje, menu'tje, eendemousse, matig, bavette (ik weet nog steeds niet welf biefstukdeel dat is), goed, met friet, goed, en sla, goed. Kaas na, matig. Wijn goed. 14 €.



Loop je door een of andere gribuswijk, zie je in ene dit staan.