dinsdag 6 oktober 2009

05-10


Keek even Ada or ardour (Nabokov) in, “zijn tweede erotische novelle na Lolita”, zag een opdracht. Gelukkige families zijn allemaal anders, ongelukkige allemaal hetzelfde. Deed me denken aan (wie? waar?) Lelijke dingen zijn allemaal hetzelfde, mooie allemaal verschillend. Annie Romijn?



Dit is die pasta room gerookte haring prei



Pakte weer een doos boeken uit.
Ben het met Karel van het Reve over twee dingen niet eens. Evolutie-theorie en Anton van Duinkerken. Misschien ook over Bomans maar zijn mening is niet zo duidelijk (wat, vals lachje, misschien te verklaren is door Bomans´ invloed).



Maar heb nu wel ontdekt hoe foto´s van teksten scherp te krijgen... Volgende keer.

Evolutie-theorie. Een dag uit het Leven van de Reuzenkoeskoes. Giftand. Dat verhaal klopt niet. Moet zijn tand met gifblaas ernaast, tand met groef en..., tand met diepe groef etc.
Trouwens ik heb een plant waaraan je evolutie zien kunt. Proboscidia louisianica. Die heeft een kleverige stam en zend een vieze, insecten aanlokkende geur uit (ooit door een Amerikaan omschreven als in een vieze kleine dorpsgarage). Die insecten plakken massaal vast en sterven. Het wachten, voor de geduldige toeschouwer, is op het moment dat die plant gaat profiteren van die insecten, om bv. zich te verspreiden naar gebieden met een bodem waarin weinig...



De plant wordt wel gekweekt om z´n “decoratieve” zaadpeulen; ooit maakte ik er een foto van voor een CD omslag.



Peul wordt inderdaad bij Voodoo-rituelen gebruikt, maar dan een heel speciale. Sommige peulen hebben vier hoorns en heel sommige drie, dwz. dat het tweede stel niet "open", uit elkaar gegaan is. Had er ooit een en verkocht die voor 235 Euro op Ebay.

Recept
Somalisch brood
Maak brooddeeg van bloem, gist, wat zout en water.
Werk er Black Girah door (Surinaamse toko; soms bekend als "zwarte komijn").
Laat het rijzen en kneed het terug.
Laat opnieuw rijzen maar niet helemaal; vorm het als een vloerbrood, pak het met aluminiumfolie stevig in en bak het in een oven bij 180 graden.
Gebruik flink folie want anders barst het pakket.
Variant.
Werk er fenegriek door, op zacht vuur geroosterd en daarna fijngewreven.



Maar ik dwaal af. Mais je divague, zegt Humbert Humbert. Ik divageer, zegt Multatuli.

Van Duinkerken. Ik vertelde het al eens. Je kon enorm lachen met die man. Café Trianon in Nijmegen. Potten pijptabak op tafel. Vertelde norm leuke moppen. Twee schepen komen elkaar op een kanaal tegen. Dan lopen die schippers naar de boeg en beginnen ze naar elkaar te roepen, vrouw aan het roer. Als die schepen dan langs elkaar varen vervolgen ze de conversatie, met elkaar oplopend naar de achterkant. Daarna moeten ze steeds harder roepen. (roepend:) Heb je verder nog nieuws? (hard roepend:) Ja, Marietje is zwanger. (brullend:) En wat ga je doen? (met de handen aan de mond brullend:) We houden het stil!!
(Vertelde dit ooit, enkele jaren geleden, aan een serveerster in Trianon. “Toen was ik nog niet geboren”.)



22 dikke delen...

Las vandaag bij Karel van het Reve (Marius wil niet in Joegoslavië wonen) de openheid en de ridderlijkheid waarmee Ter Braak bijvoorbeeld schrijft dat hij plezier beleefd heeft aan Dorp aan de Rivier. Maar dat ís een heel mooi boek. En een streekroman. So what als het goed is?
De Maas ligt langs het dorp. Zij komt er naar toe gestroomd. Zij vloeit er vriendelijk langs. Zij buigt er zich weer van af.
Of De wereld lag blank verzopen. De knotwilgen staken hun armoedige vuist schuin boven het water uit.
Daar kunnen heel wat populaire Nederlandse schrijvers een voorbeeld aan nemen.



(Deze heb ik niet, ik heb de omnibus.)

Recept
Somalische tartaar. Kifto.
Snijd mals rundvlees met twee koksmessen tot tartaar.
Laat boter smelten op laag vuur.
Voeg toe: gesnipperde rode spaanse peper, cardamom (de gemalen pitjes; niet de peul), zwarte peper en zout naar smaak.
Roer om en laat goed warm worden op halfhoog vuur.
Werk er, nog steeds op het vuur, de tartaar door.
Serveer warm met Somalische pannekoek (serch the blog op n´njera), met aangemaakte verse kaas en met gesauteerde groenten.



Hoorde vndaag twee mooie Groninger namen. Klaske (vrouw) en Gerben. Ken trouwens ook een Gienus.
In Spanje kende ik iemand die Toribio heette. In Spanje kreeg je vroeger de naam van de heilige van je geboortedag. Maar toen Torbio geboren werd was die heilige al in gebruik in de familie. Dus dat werd heilige twee van die dag, de obscure Toribio.