maandag 26 oktober 2009

Toegift


Postte vanavond dit in NRCNext blog, waar het over orgaanvlees ging.

Uh, ik kook runder- of kalfstong nooit anders dan in een bouillon getrokken van het keelstuk.
Verder eet ik alles behalve harses, alhoewel soms in beignets.
Tong (ook varkens en lams), hart (rund, kalf, varken, lam, kip, eend); lever weinig zó, meer verwerkt (paté, mousse); tripes (ook lams: dunne darm, om botje gewikkeld en dan gekookt of gefrituurd); maag (haggis!); milt, gefilte miltz (joods, ik hoop dat ik het goed schrijf; in het Duits is het gefüllte Milz); kloten (alleen van lam; stier is me te sponzig (o en lees hier voor lam overal + geitebok); oren (varkens, in driehoekjes geknipt door de bonen); snuit en wang (voornamelijk van koe en kalf alhoewel een varkensbek het prima doet in de zult); Koeieverhemelte, een ontiegelijk gepiel maar erg lekker; gevulde ganzenek; O! nieren! waw! Lamsnier gegrild en dan geflambeerd met Portugese brandewijn…
Wat vergeet ik nog?
Vagijn heb ik nooit gegeten. Uierboord wel, en long ook (zie W.F. Hermans).
Oei! Zwezerik! Waw!!


Tsja.



Waar onze fantastische Maxima vandaan komt, daar hebben ze weinig moeite met dat soort vlees. Maar ik vraag me af hoe onze -toch prima zijn best doende- kroonprins daar tegenaan kijkt.