zaterdag 28 november 2009

Den verkleumden jongeman


bekwam terstond een portie stevige soep. Dat zeiden ze vroeger bij ons thuis als er iemand verregend binnenkwam (blijkbaar kwamen er nooit verregende dames binnen). En ik zei het vanavond in de kroeg toen er iemand verregend binnenkwam. (Overigens, kan het in dit klotenland misschien een dezer dagen al is het maar een dag niet regenen?) ("Nee")



Gisteren
Kook eieren.
Olijfolie, ui, knof, half paddestoelenbouillonblokje.
Mosterdzaad, korianderzaad, piment, (alles geplet), paprikapoeder.
Scheutje witte wijn.
Wordt vervolgd.

Recept
Tilapia met pepersaus
Leg de schoongemaakte vissen/visfilets in een braadpan in een laagje water, breng aan de kook zonder deksel, draai de vissen en laat nog acht minuten doorkoken, waarbij de vis nog eenmaal wordt gedraaid; laat niet droogkoken.
Haal van het vuur.
Maak tomatensaus met vrij veel rode Spaanse peper.
Giet over de vis, breng aan de kook en laat een kwartiertje doorkoken zonder deksel op de pan.



Gisteren weer.
Taoge erdoor en direct van het vuur af. Vijf minuten laten staan.

Gisteren in de Trouw puzzel Adams eerste vrouw. Kijk, daar hebben katholieken of katholiek opgevoedden geen weet van. Lilit of Lilith. Wel interessant daarop te Googlen.

En vanochtend was alleen Eva Biesheuvel op radio vier, omdat Maarten zich niet goed voelde. Ze vertelde overigens dat ze getrouwd waren na 20 jaar verloving. En dat ze in Leiden Slavische taal en letterkunde had gestudeerd. O, zo kennen ze Karel van het Reve dus.
Maarten zong Eine ferne Geliebte (KvhReve: Eine ferme geliebte), als een heel erg goed amateur, anders kan ik het niet zeggen.



Gisteren weer.
Stukjes gekookt ei erdoor en stukjes pepertjes op pekel..

At gisteren het laatste halve haringkoninkje als borrelhapje, wilde vandaag haringruggetjes kopen, hadden ze niet, kocht zoetzure haring, Ouwehand, nooit gehad. Ga nu proeven.
Lekker! Mooi zacht van smaak. Niks zoet niks zuur.

O ja, in de kroeg zit elke avond een oude man aan de gokkast. Paar dagen geleden. Stopt ie er 40 in, 20 er uit, komt ie de kroeg in met die 20 Euro op z'n hand, "20 Euro winst!". Ik zeg 20 verlies zal je bedoelen. "Hoe kom je erbij!"



Gisteren weer.
Spul tussen twee licht door de olijfolie gehaalde tortillas in, en de oven in op 180.

Recept
Tirami su, trek mij omhoog, eet mij, Italië
Laat 250 cc. Marsala een kwartier op zeer laag vuur trekken met een gespleten vanille-stokje.
Haal het stokje eruit en laat goed afkoelen.
Klop twee eiwitten met een eetlepel suiker stijf.
Meng met de Marsala.
Bedek de bodem van een schaal met lange vingers.
Besprenkel met een mengsel van koffie en Marsala.
Bestrijk met het marsala-eiwitmengsel.
Nieuwe laag lange vingers etc.
Bedek de bovenkant met Mascarpone en bestrooi met cacao.
Koel goed.



Avercamp, IJspret, Rijksmuseum hier (alle links hier in een nieuw venster).

Trouw vanmorgen, De verlokking van vlees hier.
Gaar heb je het weer.
"Vleesvervangers zijn het slechtste wat er is. Alleen maar zout en paneermeel".
Dat is natuurlijk niet zo, maar wat belangrijker is: praat niet over vleesvervangers. Praat over vis, ei, kaas, tofu, Quorn (heerlijk, als althans naturel). En dat is niet in plaats van vlees, dat is variatie. Iets anders.
"Weerstand tegen vegetarisch eten zit in het idee van snotterige tofu en gierst moeten eten". Maar dat hoeft toch helemaal niet? Zeg dat!
En tofu moet gemarineerd worden (klets) dus dat kost tijd. Nou, dan frituur je blokjes tofu. Pindasaus, taoge en rijst erbij, twee dingen die de mensen toch al regelmatig maken.
Er wordt altijd zo negatief bewoord; "vegetarisch", "vleesvervanger". En vegetarisch eten "heeft geen beet" (als vlees). Wat is dat nou voor gelul? Dat is toch gewoon onkunde? (Ik weet dat het over de consument gaat, en dat die onkundig is. Reden temeer om daar wat aan te doen.)



Maar goed.
Kreeg nader bericht over die zuid Amerikaanse vreemde bonen (dank E.!). Zie foto halverwege bericht hier..
Ik heb de bonen geweekt en door het opzwellen werd de kleur zachter en wat paarsig. Ik kookte de bonen en tot mijn verbazing bleef het kleurenpatroon zichtbaar (in tegenstelling tot borlottibonen die wit worden en die Franse paarse bonen die groen worden zodra ze koken). Ik proefde en merkte dat de velletjes bijna oneetbaar taai bleven. Een rare bittere smaak ook. Een buurvrouw vertelde me dat deze bonen ontveld moeten worden, liefst na het weken en voor het koken (dus daar gaat mijn idee van de show stelen met mooie bonen). Ze horen een licht bittere smaak te hebben. maar zei dat ik het aan iemand van Aymara-afkomst moest vragen omdat velen dol zijn op deze bonen en de meeste stadse mensen er niet zo van houden. Dat ga ik op de markt uitzoeken.



Ontveld moest ik nog steeds even wennen, het is toch een 'acquired taste', heeft nog wat tijd nodig misschien (of ik had al te veel bittere vellen gegeten).
Ze worden 'porotos pallares' genoemd, Peruaanse witte bonen waar ook de Limabonen onder vallen, denk ik. Misschien zijn het gewoon limabonen met een patroon? Ik ben alle bonen aan het uitproberen, de tuinbonen en borlottibonen (of cranberrybonen, maar volgens mij is dat een andere naam voor dezelfde boon) zijn vers verkrijgbaar. Gedroogd ook allerlei andere bonen. Kikkererwten, zwarte bonen, allerlei soorten gedroogde bonen die ik nog wil proberen.
Helaas heb ik al maanden geen sperziebonen gegeten, die zijn er niet. Wel een matige snijbonensoort, die erg dradig is en niet zo bijzonder.

Die Franse bonen ken ik niet.
En porotos pallares is inderdaad een witte Peruviaanse boon, Lima butter bean.
Vond wel dit, raar mengsel, maar wel "porotos pallares" genaamd. Sommige hebben dezelfde tekening als die van jou. Geen idee welk land want Spaanse site van ex-zuid Amerikaners.