zaterdag 12 december 2009

Balthus nog even


Ascleps bloemen plaatjes weer een dag verschoven.

Eerst even die vergelijking Dobbelman Balthus. Minder kloppend dan ik in m'n kop had zitten.



Dobbelman



Balthus (duidelijk beter)

Kruiswoordpuzzel Trouw, Beeld Zadkine in Rotterdam (hoe het in de volksmond heet; ik zal dat hier niet herhalen). Google en wat blijkt: Zadkine was op weg met de trein vanuit Parijs naar Wiegersma (search the blog!) en kwam langs kapotgeschoten Rotterdam etc.

Recept
Tortas voor Gazpacho Manchego, sefardische matze
Van liefst harde bloem (als voor pizza of Turks brood), warm water en wat zout een deeg maken. Geen gist of zo erdoor.
Goed doorkneden en een half uur laten liggen in een vochtige doek.
Doorkneden, pingpong-balletjes van afnemen en die goed dun uitrollen, ongeveer drie palm breed en een halve centimeter dik.
Licht door de bloem halen, drie-dubbel vouwen, en weer uitrollen.
Een keer of vier herhalen, goed dun uitrollen.
In de oven bakken op 180 graden.
Als ze beginnen te bruinen de tortas draaien; ze zijn goed als ze vrij bruin zijn en opgeblazen.
Laat ze enkele dagen niet-ingepakt liggen om uit te drogen.



Gazpacho Manchego, sefardisch pasta-gerecht uit La Mancha (Don Quijote!)
Geen gazpacho en ook niet koud.
Enkele dagen van te voren tortas maken en goed laten drogen.
In wat olijfolie vlees en/of vis aanbakken: kip, konijn, stoofpatrijs, stevige vis, gekookte slakken, bacalao / klipvis / zoutevis / bakkeljauw (geweekt).
Verder ui, knoflook, paprika, sperzie- en/of snijboon. Vergelijk met paella.
Lekkere combinaties: kip met rivierkreeft; konijn met slakken; bacalao met slakken en groene paprika.
Men gebruikt nooit varkensvlees of lamsvlees (zie Leviticus).
De ingrediënten die na het bakken al gaar zijn uit de pan halen (slakken, paprika, rivierkreeft...).
Tomatensaus ervan maken: goed rijpe tomaten in stukken erbij, aanbakken, prakken, scheut rode wijn, water,
zout, peper, bonenkruid, laurier, half pikant paprikapoeder en eventueel wat suiker.
Het moet een dunne saus worden.
In die saus het vlees, en/of de vis en/of de groenten gaar laten worden.
Terugdoen wat eerder uit de pan gehaald is en de tortas of matze erin brokkelen (formaat half luciferdoosje).
Af en toe roeren, en als het te dik wordt er wat water bijdoen.
Proeven op zout.
Als de tortas redelijk zacht zijn (erg zacht worden ze nooit, ze worden super al dente) is het klaar.

Kan geen plaatje vinden want zoekresultaten vervuild door gazpacho. Dan maar een Balthusje.



Jong meisje in groen en rood, ook wel De kandelaar

Herinnerde me nog uit de Karel biografie dat hij ook een college vieze woorden gaf. Dat doe ik ook als ik Spaanse les geef. Ja, je loopt door Spanje en je hoort een onafgebroken litanie van coño, mierda, cojones, puta, joder en wat dies meer zei.

Vandaag ei, pasta, snijbonen. Morgen krab, rijst, kastanjechampignons.
Als ik tenminste vanavond nog kook want ik heb net een rest van iets uiterst ordinairs gegeten, wat ik eens in de twee maanden niet kan weerstaan. Olie, ui, knof, sambal. Wat laten koelen. Blik erwtensoep erin en opwaren met een scheut ketjap manis...



Katia, lezend
(De plaatjes zijn korrelig, tsja, als het origineel...)