woensdag 10 februari 2010

Vandaag witlof en zo


Is er nou echt helemaal niemand die in dat Frankrijk-avontuur (zie gisteren) is geïnteresseerd?????? Ik doe een bod. Iemand die meedoet (en tot aan het seizoen weinig verdient als je het met z'n tweeën doet, normaliter wel maar het is een tijd dicht geweest) krijgt de eerste drie maanden 100% van de inkomsten ex enkel mijn slaapplaats en eten.



Recept
Lever van wild zwijn in Malaga
Je zal er niet dagelijks tegenaan lopen, en zeker niet nu die drijfjachten niet meer mogen. Maar het kan ook met varkenslever.
Bak de hele, schoongemaakte lever aan beide zijden kort aan op hoog vuur in flink boter.
Giet het merendeel van de boter af en giet Malaga in de pan tot de lever iets meer dan half onder staat.
Zout en peper de bovenzijde van de lever.
Breng aan de kook en schraap de aanbaksels los.
Draai de lever en zout en peper de andere kant.
Laat met een deksel op de pan en op half-hoog vuur de lever garen en draai deze af en toe.



Eten en gegeten worden.
O ja, vandaag stond in Trouw (Trouw!) Waarom mag je een dier wel eten maar er geen sex mee hebben?

Vanavond
Koteletten, zuid Nederlands karbonades, Belgisch gestoofd met witte wijn, champignons erbij en op smaak met mosterd.

Link.
Singer Laren, hier (alle links hier in een nieuw venster), zie tweede blokje tekst, Art Nouveau, want er iets van op de site zetten, ho maar.



Rozenburg

Recept
Witlof met geitenkaas
Blancheer gesneden witlof tot bijna gaar.
Laat goed uitlekken en gratineer in de oven met stukjes geitenkaas en wat nootmuskaat.
Witlofhapjes, vego
Snijd het kontje van witlof en haal de stronk uit elkaar.
Vullingen:
* waterkers, Parmezaan en met ietsje olijfolie dungemaakte pesto
* stukjes walnoot en blauwschimmelkaas
* stukjes ei, met ietsje olijfolie dungemaakte rode pesto en kappertjes
* halve gekookte kwartel-ei`tjes, selderij-zout en stukjes augurk



Over witlof gesproken, dit is ook erg mooi:
Salade met blauwe kaas (Galicië)
Week rozijnen in hete thee.
Snijd witlof-stronken door de lengte, dan in vieren, kontje eruit en in schijfjes snijden.
Een mengsel van Cabrales (of eventueel een andere blauwe kaas) en room maken (met een vork de kaas door de room prakken).
Serveren op de witlof, met walnoten en de uitgelekte rozijnen eromheen.
Variant.
Met schijven sinaasappel ook, en met ingekookt sinaasappelsap erover.



Cabrales
Zie de bladeren waarin de kaas is ingepakt

En, witlof, dit, waw!!:
Kip met witlof. Engeland.
Snijd witlofstronken in de lengte door en leg ze, met de snijkant onder, in een beboterde ovenschotel.
Giet er wat gesmolten boter over, wat citroensap, en bestrooi met peper en zout.
Zet een half uur in een oven van 150 graden, eventueel met blokjes aardappel.
Wrijf een kip van binnen en van buiten in met citroen en bestrooi idem met peper en zout.
Leg de kip op een rooster in de oven, boven de witlof, een half uur op 200 graden en dan nog een half uur op 150.
Bedruip de kip regelmatig met het vet wat op de witlof druipt. Ik bedoel: het druipt er niet egaal af.

Nou ja, van dit recept natuurlijk geen foto te vinden. Nog maar een van (Cabrales) Galicië. Fjorden! Rias.



Zag gisteren Kundun. Mooi!
Hier.
Ik kan er nog steeds zo ongelofelijk kwaad om worden.
En die Nederlandse kranten, die Thibet afbeelden als deel van China. Die VN-resoluties dus niet accepteren. Nou ja, selectief; over Zimbabwe...



Super de Boer blaadje van deze week (maand?): erg aardig stukkie over biet. "Borstj" [borsjtj], bietencarpaccio met mozzarella, en bietjes (in folie) uit de oven, daarna gevuld met geitenkaas en omwikkeld met rauwe ham en dan weer even in de oven terug. Leuk! En lekker, lijkt me.



Trouw, kaaspastei hier.

En nou ga ik eten, en dan Saving Private Ryan kijken en dan naar bed. Dus. Zo.