donderdag 15 april 2010

Rue M. van Thiel




Want die bestaat dus. Ennuh, naar mij genoemd, incluis de voor Frankrijk zo gewone ortografie-fouten. Marteen.

Recept
Advocaat
Klop 10 eigelen met 275 gram suiker en wat zout romig.
Klop er 400 cc cognac door.
Laat, steeds roerend, au bain marie warm en dik worden (niet heet).
Werk er wat -echt- vanille-extract door.
Laat koelen in een fles.
Indonesië nu, Alpokat
Gebruik arak (liefst arak beras, van ongepelde rijst, althans van de rijstwijn daarvan, anders maar arak tuak, van palmwijn) en breng op smaak met kentjoer / kencur (ik bedoel: laat die eerst in de brandewijn trekken).
Alpokat is, vooral op Bali, een medicijn. Nou, in mijn wilde jaren dronk ik een liter, als er niks anders te krijgen was.



Kwamen van Lombok, Bali, geen drank te krijgen, wel die medicijn, kocht dat in een soort kroegje, vriendin naar de plee, dat was een soort rooster waarop je stond, dat begaf het, stond ze tot d'r knie'en in de torren en zo. Hoop gegil.

Kentjoer / kencur is mijn lievelingskruid. Alleen jammer dat het bij zo weinig eten past. Search the blog op sop ayam (ajam?).

Zette een nieuw muziekje op mijn site. Wigwam van Dylan. Schitterend. Hier (alle links hier in een nieuw venster) (iets naar beneden scrollen).



Aardig! Lees nu -zei ik al- Over De Avonden. Rob van Amerongen figureert in dat boek, als Victor Poort. En schrijft een recensie van De Avonden onder de naam Victor Poort. Prachtig. (Het is trouwens meer een recensie van recensies.)
Deed me denken aan Cela. Die schrijft ergens over een juffrouw die in Madrid in een café'tje zit, komt aan de praat, hoe heet u (achternamen geven veelal informatie over de regionale herkomst), "Cela", -"O, bent u familie van de schrijver?". Heel mooi. Ja, ze is wel familie, een nicht, en ja ze ontmoette hem dikwijls vroeger, maar niet meer sedert hij... Heel erg mooi. Deze stijlfiguur zou Karel van het Reve zeer gewaardeerd hebben.



Recept
Aioli
Maak in een blender of vijzel een brij van vier tenen knoflook en een in melk geweekte en goed uitgeknepen snee oud witbrood zonder korst.
Doe in een kom en werk er een rauw eigeel door.
Maak er met olijfolie een mayonaise van (druppel klop druppel klop...).
Breng op smaak met citroensap, peper en wat zout.
Maak wat dunner, indien gewenst, met melk.



Nog wat culi-links.
Slovenië hier.
Hongarijë hier. Was laatst in een Hongaars restaurant, werd in het Hongaars verwelkomd, ik zeg "Ik ken een woord Hongaars meneer; Palinka!"
Bulgarijë hier.
Polen hier.

Zo kan ie wel weer.