woensdag 19 mei 2010

Daar gaan we weer...




Prachtig toch? En een joekel van een pot voor nog geen twee euro, of 1,50 of zoiets. Aldi...
Trouwens onze SuperDB zou een Jumbo worden. Perfect. Alleen, dat gaat niet door. Wordt Poiesz (uitspraak pOjs; een van die Hongaarse vluchtelingen oorspronkelijk?), aan de meeste Nederlanders waarschijnlijk niet bekend, maar prima hoor, dikwijls de beste van Nederland. Ze hebben er erg lokaal noord Nederlands spul zoals "kalfspoten" (iets tussen ontbijtkoek en cake en taaitaai). Alleen het is geen Jumbo...

Die Oosterse vissoep van gisteren was prima (zie verderop), heb een portie over. Morgen en overmorgen druk, vanavond volop tijd, kook dus vanavond weer voor twee dagen, doe ik liever niet, maar ja. Pot gemengde paddestoelen van Aldi, blok tofu, papadum (zie gisteren).



(Klik op het plaatje om het te vergroten; nog niet goed leesbaar, maar als je nou naar die site gaat, zie onder, dan heb je het vandaag nog in de mail.)

Prima idee van Wakker Dier. Ga naar de site hier (alle links hier in een nieuw venster) etc.
Ja, schandalig, een kilo kip goedkoper dan kattevoer. En dat gecombineerd met die resistente bacteriën hier!



Gisteren
Tweede deel van derde DVD van De Oorlog. Mooi, weer. Tweede helft van We Were Soldiers. Heavy, en daar is het mee gezegd.
En die Oosterse vissoep dus.



Koolvis en visbouillon-blokjes

Pinda-olie, wat officieel arachide-olie heet, ui, gemberwortel, knoflook.
Plakje trassi (oedang, niet de al gebakken goreng die ook wel bakar heet) aanbakken en verkruimelen (niet teveel want er zit zout in, net als in de nog te komen visbouillon-blokjes en in de light soy), fijngehakte cayennepepertjes, idem kentjoer, geplet korianderzaad, fijngewreven venkelzaad.



Rijstwijn, verkruimelde daoen salam.
Visbouillon blokje, gedroogde garnalen (oedang kering) en gebroken gedroogde visjes (ikan teri, uitspt. trIE). Ff bakken.



Proef, light soy. Ff warmen.
Dunne mie koken (beter: mihoen, maar ja, ik was te lui om dat nog te gaan kopen).
Stukjes paprika in de soep, even later ook in kleine stukjes getrokken (niet gesneden!) koolvis, en als alles net gaar is die mie(hoen) kortgesneden erdoor.
Waarom die koolvis niet gesneden? Met trekken hou je afzonderlijke eenheden over, die meer "gesloten" zijn en dus minder smaak verliezen. Idem basilicum-blad. Niet snijden maar trekken.

Recept. Eindelijk zeg!
Baskische vissoep (Ttoro, uitspraak tjOOroo)
Maak vissoep met olijfolie, flink ui en knoflook, gehakte viskoppen (koppen bij de visboer op de markt; allerfraaist met zeeduivelkop), zout, peper, piment en een bouquet garni.
Zeef en houd aan de kook.
Bak witte vis (stukjes filets of stukjes moten; liefst moten heek), die door bloem is gehaald, bruin in olijfolie.
Doe de vis in de soep, samen met rauwe langoustines en rauwe uitgehaalde mosselen (vang het vocht van de mosselen op, zeef door een fijne zeef en doe bij de soep).
Laat een klein half uur zachtjes doorkoken.
Serveer met knoflook-croutons.



Hier, in Pasajes de San Juan, heb ik dat gegeten. Tussen Irun en San Sebastián, welke laatste stad je eigenlijk, Baskisch, Gasteiz moet noemen. Pasajes d S J = Donibane.
[Oops. Mail. Gasteiz = Vitoria, San Sebastián = Donosti. Ja. Billen bloot.]
Die twee tenten boven het water, links-boven, want dat zijn het, boven het water gebouwde restaurants, die hebben in het midden van de zaal een groot gat in de vloer, takel erboven, en als je bv. krab besteld dan takelen ze een grote kooi naar boven met vele zeegedierten erin en dan kan je daaruit kiezen. Die krab die je gekozen hebt die leggen ze, tijdens het verder opnemen van de bestelling, gewoon even onder je tafel, waar die dan ligt te klapperen. Search the blog voor het recept van die krab op centollo (spinkrab) of, Baskisch, Txangurro [tsjanGOErroh]. Of misschien op Nicolasa. Ik doe het niet zelf want ik wil de statistics niet beïnvloeden, ondanks dat we weer flink boven de 100/dag zitten.
De foto is genomen vanaf de kerk, alwaar een in een glazen kist gemummificeerd heilig meisje van een jaar of 13. Lichtschakelaartje ernaast, zo'n zwart krukje wat los gaat als je het linksom draait.



Donibane, Pasajes de San Juan.
Don Ibane? Meen me te herinneren dat Iban Juan betekent. Of was dat Jon [chÓn]? Baskische namen zijn mooi trouwens. Ander = Andrea, en andrea = (de) vrouw. Er zijn ook vrouwen die Edurne [eedOErne] heten, sneeuw...

Lees momenteel, na Brieven aan Simon C., Brieven aan Ludo P., Reve. Ludo P. wordt ook wel in Reve's werk "Beschermheer Q" genoemd. "Wel blijf ik mij zorgen maken over de toekomst, maar dat heb ik altijd gehad".
Ik wissel het af met het zesde deel van Reve's verzameld werk, waarin 700+ pagina's kranten- en tijdschriftpublicaties.



O ja. Met grote regelmaat zie ik op Marktplaats, onder gezocht dit of dat, advertenties van veel dagen geleden, die er gegarandeerd -althans voor mij!- eerder niet opstonden. Hoe kan dat? Heeft "aanlevering" misschien te maken met hoeveel je betaalt aan advertenties? Kwalijke zaak?