zaterdag 29 mei 2010

Vanallus


Vanavond paddestoelenbouillon (van pot paddo-fond) met Quorn (naturel, stukjes) en die vogeltong-pasta erin. Search the blog. O ja, en die Shanghai paksoi.
Die Quorn valt prima rauw te eten. Idee voor borrelhapje, met soy dip. Net zoiets als die oedang kering, gedroogde garnalen, en ikan teri, gedroogde visjes. Die kan je prima zó eten. En dan wat geweekte en ff opgebakken koeping tikoes, zie gisteren, erbij...



At gisterenavond stiekem nog even een snee geroosterd brood met kaas met appelstroop erop, Kiës mit zeem in Kirchroai als ik het goed schrijf, mit stroep of zoiets in Mestreech. Als ik die stroep en die mestreech goed schrijf.
Uhh, echte appelstroop, ja! Niks "beetwortel" = suikerbiet, zoals in de meeste soorten.



Webber alweer pole position. Mooi!

Recept
Bladerdeeg-achtig pie-deeg
Meng acht delen bloem met twee delen olie en een deel melk plus wat zout.
Maak er een bal van en laat even rusten op een koele plek.
Rol uit.
Dit deeg is heel erg makkelijk te maken maar vrij moeilijk te verwerken omdat het bij het uitrollen scheurt.
Hou een deel van het deeg appart op scheuren dicht te plakken.
Het deeg laat zich na het uitrollen wel gemakkelijk opfatsoeneren.

Ik beloofde woensdag Shiva plaatjes. "Shiva is de mooiste".



Super mooi en super klassiek

Zag bij Holt (stamkroeg Zuidhorn) een folder van de Makro. Ze hadden verse griet. Waw.

Zag gisteren The Pianist van Polanski. Zag nooit een indrukwekkender film over de jodenvervolging. Ongelofelijk aangrijpend.



Heb vanavond al dat zoutvlees voor morgen in de ontzoutings-week gezet. Eet het Surinaams natuurlijk, met bruine bonen en tomaat.

Las in Reve, verzameld werk 6 (verspreid spul) dacht ik, dat hij in Parijs in de Rue des Rosiers at, waar enkel joodse eethuizen. Jaaaaren geleden heb ik daar ook eens gegeten. Oa. doperwten. En daar zaten allemaal kevertjes in. Dat heb je wel eens, dat je in gedroogde peulvruchten-opslag kevertjes krijgt. Hele kleintjes. Maar goed. Ik zag dat iedereen doperwten had (veel vrome Joden) en kevertjes zijn erg onrein want ze kruipen met hun buik over de grond. Dus ik zeg er wat van. "Oh nee!" dat was niet zo, het idee! Ik zeg "Kijk dan hier!" Mens verbleekt en begint op alle tafels de borden onder die baarden uit te trekken...



Bali
(Herinnerde me dat ik met een pleegdochter een tempel daar bezocht. Ik zeg "Je mag er niet in als je menstrueert" en ik zag aan haar reactie ("Nee hoor") dat ze loog. Ik zeg "Aan de poort staat een oud vrouwtje, die kan dat ruiken". Nou, die tempel, dat ging dus niet door.)

Recept
Blauwschimmelkaas-saus, pittig
Maak een vinaigrette.
Laat blauwschimmelkaas in stukjes in een sauspan smelten op niet te hoog vuur.
Voeg vinaigrette naar smaak toe, meng zeer goed en serveer warm of lauw, bijvoorbeeld bij eieren, vlees of groenten.



Baby Shiva sleeping