zaterdag 8 mei 2010

Vanavond


gebonden aspergesoep met zalm (stukjes verse zalm erin pocheren). Meld eea. morgen wel. En Poltergeist (poldergeest!).
Gisteren The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover. Mooi.
Morgen taro-chips, tofu (gemarineerd - gebakken?), prei, plumsauce. En Eat Drink Man Woman. En Formule 1!



The Cook... Had hier eerst die foto van dat gebakken lijk staan, maar zag dat we die al hadden.
Beetje raar aan die film: als er in een restaurant gebeurt wat daar gebeurt, dan komt er niemand meer eten.

Iemand zei "Je hebt geen blauw spul wat je kan eten". Echt blauw, geen druiven-blauw. Tsja. Bedacht dat zwart dikwijls erg lekker is. Olijven, kaviaar, truffel...



Roerei truffel... Eekhoorntjesbrood truffel... Foie gras truffel...

Recept
Moussaka, aubergine-lasagne, Griekenland.
Maak bolognese en béchamel.
Snijd aubergines in ronde, vrij dikke schijven en bestrooi die aan beide zijden met flink zout. Laat een kwartier liggen, spoel goed af, knijp ze uit, dep droog. haal door wat bloem eventueel. Bak ze goudbruin in olijfolie.
Klop wat eiwit door de bolognese en werk er wat paneermeel door.
Leg een laag aubergine in een ovenschotel, een laag bolognese, aubergine etc.
De bovenste laag wordt aubergine.
Werk door de béchamel wat eigeel en iets eiwit.
Roer er geraspte kaas door van een stevig smakende soort, giet over de mousaka en bestrooi die daarna met extra geraspte kaas.
Bak in een hete oven tot de mousaka bruin is.
Dans de Sirtaki. En vraag dat geld terug.



Veel aardige politieke prenten. Rij Europese leiders, de Sirtaki dansend, met in het midden een bewusteloze Griek. Marmeren tors zonder hoofd en met één -bedelende- arm.
Zorba - Sirtaki hier (alle links hier in een nieuw venster).



Kaviaar met. Niet ... met kaviaar.

Twee dingen waarvan ik meen ze nog niet te hebben gepost.
Fundamentalisme-test Trouw. Uitslag.
Fundamentalisme 40%
Fundi Light
U bent zeker geen geharnaste fundamentalist. Maar als u eerlijk bent, dan weet u dat u aan de buitenkant wel tolerant lijkt, maar vanbinnen wel erg overtuigd bent van uw eigen gelijk.
214 Religieus fundamentalisme 12% Relativist
Uw opvattingen staan relatief los van godsdienstige overtuigingen. Als uw opvattingen fundamentalistisch zijn, zijn deze niet religieus van aard.

Nou ja. Wat ze vergeten is het verschil tussen "denken, vinden dat je gelijk hebt" en "gelijk hebben".
Test hier.



En het tweede: o nee, wacht, die heb ik wel gedaan. Die link van die gedroogde brasem. Zou ik die funditest dan ook al hebben gedaan? Dat gaan we opzoeken. Nee dus. Pff...
Maar ja, nou bedenk ik in ene dat ik toen (wilde?) becommentariëren dat het toch fantastisch is als je van je eigen gelijk bent overtuigd maar desondanks tolerant lijkt?! Tolerant lijken vs. tolerant zijn, wat is het verschil? Voor mij is het hetzelfde. Ik kan, als asperger, wel tolerant zijn maar tegelijk dat niet lijken, of omgekeerd. Het hele verhaal zet trouwens m'n kop al op hol.

Recept. Toe maar.
Aan de beurt was Aubergine met bloedworstsaus, maar ik meen die al eens te hebben gepost. Search the blog op Albi.
Augurk met kaassaus
Verse augurk natuurlijk, en nu op de markt.
Blokjes van snijden en in een beboterd ovenschaaltje doen.
Dikke kaassaus erover met daardoor wat mosterd.
Gratineren, en serveren met citroen.



Ecballium elaterium, de spuit-augurk of -komkommer of spring-komkommer, squirting cucumber. Had ik als herder mee te maken. Althans: kwam dat tegen. Kijk, planten hebben in de loop van de evolutie van alles verzonnen om hun zaden te verspreiden. Cactusvrucht: zaad ontkiemt alleen na passage vogeldarm, dus elders uitgepoept. Pluisjes. Springbalsemien. Roos van Jericho rolt, met het zaad erin geklemd, desnoods jaren op de wind door de woestijn op zoek naar water etc.
Die augurk doet het als volgt. Inhoud gaat in de warmte gisten, druk wordt opgevoerd, tikje ertegen en het ding begint als een raket slingerend in het rond te draaien, zaad incluis plakkerig snot uitstotend. Kleeft aan schapenpoot. Valt er enkele dagen later, zeer elders, af.
Zie hier.



Wat in dat filmpje wordt gezegd over "evasive", invaderend, dat klopt wel, en ook van de familie, de Cucurbitaceae, iha. Woekerend. Een bekende had in een grote tuin in Delft zoiets geplant, twee weken met vakantie, terug: hele tuin en tot over de sloot overwoekerd. Of onuitroeibaar: in Amerika heb je een soort die een caudex (-meestal ondergrondse- knol om bv. droge tijd te overleven) heeft, zo groot en hard dat er twee aardige namen voor zijn. Plough breaker en Dead Man's Body.