maandag 7 juni 2010

Kalfsworst vanavond,


want vandaag is het vleesdag. Trouwens ik moet schrijven kalfsbraadworst, want kalfsworst dat is die witte worst, Weisswurst. Eet het met bimi en met bakbanaan. En verder geen idee nog. Plum sauce maakt een goede kans. (Maakte dat pakje bimi open om het wat op temperatuur te laten komen. Tsjonge, wat ligt dat te stinken!)
De Weisswurst die eten ze in de dorpen in Beieren na de mis in het café, met grote pullen bier. En bij die worst süsser Senf, zoete mosterd. En dan hebben ze van die hertenleren broeken aan met Stickereien, broeken die 30 jaar geleden al 2.000 Mark kostten.
Hieronder het complet, mét pretzel. Maar of die worst gekookt is of rauw ipv. gebakken, geen idee. Ook niet een echt Beiers boeren bord toch?...



Vent in de kroeg die tegen me zegt "Ik heb ooit eens voor u geapplaudiseerd". Ik zeg u bent de eerste niet. Bleek een lid van de Heerenclub te zijn, club waar ik ooit voor heb gekookt. Driegangen keuzemenu, dat wil zeggen keuze van te voren doorgeven. Drie jaar geleden. Kreeg staand applaus en 85,- fooi.

Borrelhapjes
Verse dadels met roquefort-crème gevuld
Caprese (tomaat, mozzarella, basilicum)
Champignons uit het zuur
Gerookte heilbot, radijs
Gerookte rauwe Hooglander-biefstuk

Voorgerechten
Salade van witlof en Spaanse blauwschimmelkaas, met noten en rozijnen
Ceviche (tonijn, kabeljauw en garnalen, gemarineerd in limoensap)
Bouillon van moeflonschouder, met madera en venkel

Hoofdgerechten
Diverse groenten, gegratineerd met saus van Limburgse kaas
Snoekbaars met Antiboise saus (tomaten, olijven etc.)
Lamsschouder uit de oven

Nagerechten
Kaasplateau
Vruchtensalade, gemarineerd in Earl Grey
Kastanje-ijs

(Eigenlijk had ik die applaus-tiepe moeten zeggen "Och meneer, mijn vriendin applaudiseert dagelijks!")



Recept

Boekweitbrij
Rijstebrij maken maar dan met boekweit. Veel lekkerder.
Koken in water met wat zout, suiker, boter, melk, gespleten vanillestokje en wat gebrokkeld kaneelstokje (brokkelen met de hand, en als dat niet lukt dan heb je nep-kaneel).
Serveren met bruine suiker.

Boekweit-brood
Maak deeg met 2/3 volkorenmeel, 1/3 boekweitmeel, een scheutje olijfolie, zout, een flinke schep boekweit-honing, een flinke hand gierst, wat melk, een scheut room, water en 20 gram droge gist op een pond meel.
Het deeg moet te nat zijn om te kneden.
Zet afgedekt met een doek op een warme plek en laat flink rijzen.
Kneed terug met gewone bloem tot het deeg bijna niet meer plakt.
Vorm het deeg, stort in een ingevette ovenschaal of op een bakplaat en laat nog even rijzen.
Bak op 170 graden tot goudbruin.
Draai het brood en bak een minuut of 10 op 150 graden.
Laat koelen op een rooster.



Er zijn plekken op de wereld waar ze écht weten hoe pannekoeken te maken, en dat doen ze dan altijd met half tarwe half boekweit.
En als je schijven groente vóór het bakken door de bloem haalt, gebruik dan eens boekweitmeel. Knapperiger korst kán niet.

Die kalfsbraadworst, van AH overigens, ruikt erg lekker als ie in boter ligt te sudderen. Smaakt heel redelijk (niet super), structuur mwah, en het geheel ietsiepietsie te vet, maar ik begrijp dat als je dat vermindert, dat dan de structuur slechter wordt. Alhoewel, uhh, die structuur: dat is nogal een gekauw, en dat is vreemd: vet naast gekauw en niks ertussen...



Der-AA kerk, Groningen

Cultuur, gristus... Nou ja, muziek en zo... Enfin...
Rotterdamse Orgeldagen hier (alle links hier in een nieuw venster).
The Hague Festivals hier.
Levenslied Tilburg (daar doet S. aan mee!) hier.
Oerol hier (mooi is anders).



Tip. "Tapa". Nogal dunne gefrituurde, of vrij dunne langzaam gebakken, schijfjes bakbanaan, met plum sauce. Woooooooooooooow.............