vrijdag 11 juni 2010

Markt Groningen (en de deli en de kaasboer in de Oosterstraat)




Eerst maar even de inkopen voor Een Groot Maal, morgen of overmorgen.
Pimientos del piquillo (paprika's van het pikantje, hierboven), die je hier niet vers krijgen kan. Je kan ze krijgen (nou ja, krijgen) gegrild en in pot, eventueel -zoals hier- met knof. Het zijn platte driehoekige paprika's die zich dus uitstekend lenen voor grillen, ontvellen, uithalen (wat altijd overgedaan moet worden vóór gebruik) en wecken op water en olijfolie. Er is hier ook gegrilde paprika in blik te krijgen (Makro bv.) maar dat is niks vergeleken bij die Piquillo. Dat is goed voor paprikasoep (met ook verse paprika en van die paprika-puree uit blik bij de betere Turk).
Super beroemd gerecht: piquillo's gevuld met balalao, Suriname bakkeljauw, Nederland zoutevis. Dit wordt het voorgerecht, recept later, foto bacalao hieronder.



Dit was dure want filet, geen andere te krijgen. Komt uit Alaska.

Uhh, die deli had geen Colman's mosterd, niemand in Groningen (die vreten Groninger mosterd), wie o wie???

Het hoofdgerecht, dat wordt parelhoen op z'n Senegalees (search the blog op Yasa).



Yasa, dat is in limoensap gemarineerde poten van parelhoen, dus hoe ik dat met zo'n hele poelepetaat (Brabants; van Poule Pintade = parelhoen) ga doen, nog geen idee. En Yasa = met als groenten ui, dus daar maak ik dan iets met kouseband bij. Kort gebakken met ui, knof, Spaanse peper en gemberwortel, en gestoofd in rijstwijn?



Ik denk dat ik het wel eens heb verteld. Zo'n ouwe Baskische boer in de Pyreneeën die ik 40 jaar geleden zaad van kouseband gaf of van sier-maïs en dat ie dan zogenaamd hoogstverbaasd met het eindproduct naar de plantenziektenkundige dienst ging. Gregorio. Meteen bij binnenkomst begon z'n vrouw op zo'n enorm houtfornuis verse chorizo's te bakken. 11 kinderen, voor het 10e kreeg ze een medaille of zo van Franco.

Nagerecht nu.



Een fikse papaya met -natuurlijk- limoen erbij. Papaya zonder limoen is wijn zonder alcohol.



Gisteren nu. Tofu-soep. Was werkelijk enorrum lekker.
Sperzie (jammer dat ik die kouseband nog niet had) in stukjes in water regenereren.
Koeping Tikoes (nieuwe spelling kuping tikus; soort gedroogde Indonesische elfenbankjes) weken in water. (Boven: net in het water, onder na 20 minuten.)



Arachide-olie, gemberwortel, ui, knof, madame Jeanette.
Daun (daoen) salam, kentjoer / kencur, venkelzaad.
Gevogelte-fond, ff roeren, sperzie erin bijna gaar laten worden.
Proef, light soy?



Mihun er bijna gaar in koken.
Fijngesneden kuping tikus ("muizenoortjes") erbij, aan de kook, blokjes tofu.
Serveer met seroendeng (serundeng nu) erover.
Selamat makan!



Groningen markt-2 nu.
Kruiden en zo. Kocht er keluwek. Flacourtiaceae, nooit van gehoord. De zaden en bladeren bevatten blauwzuur, maar voor gebruik klaargemaakt heet het keluwek en is dan niet meer giftig. Hoe "klaargemaakt" geen idee al ziet het er wel verkoold uit.
En als je op recepten gaat zoeken dan vind je eerst dit (alle links hier in een nieuw venster), waar ze het wel "gebruiken" maar niet zeggen hoe. Blijkbaar weten ze het gewoon niet. "We gebruiken Keluwek pitten." Ik zou zeggen vertel verder! Tsjongejonge...
Dit hier is al wat anders, maar we blijven achterdochtig.
Deze hier vertrouw ik wel, afgezien van het feit dat de noten gekraakt al en op schimmel gecontroleerd worden aangeleverd.



Kocht ook een blikje peteh-bonen trouwens, "stinkboon", foto niet erg, of zeg maar gerust helemaal niet gelukt, maar geen zin om opnieuw... Recept met peteh binnenkort.



Kocht ook eende-eieren. Ga deels gebakken eten (twee kanten bakken met doorgeprikte dooier, bedenk dat het vel onder de schaal erg taai is, geef dus een goede tik op de rand van de pan, bedenk dat er dikwijls para-typhus in zit dus na die tik -spatten op vingers- en weggooien doppen handen onder de hete kraan of in chloor-watertje). Deels gekookt (10 minuten!). Deels verwerkt als Telor asin, gepekelde eieren.



Kocht ook erwt-aubergine, ook wel pea aubergine, mini eggplant, pea eggplant.
Heb het nooit gegeten, reden dus om te kopen. Vroeg rond op de markt. "Rauw en dan explodeert het in je mond", "In de soep", "In de curry" en dat laatste vind je het meest, zoekend. Je maakt een curry en snijd ze klein en laat ze de laatste vijf minuten meesudderen. Dat gaan we doen. Info komt. Vond dit: Pea Aubergines are small, fairly bitter versions of an aubergine. They have a fairly tough skin, and burst satisfyingly in the mouth. They are usually added to curries, especially Thai Green Curry (Gaeng Kiaw Wan). They cook quickly, and are usually added to curry for about 5 minutes to soften slightly.



Maakte kennis met een Turkse slager (meestal zijn het Marokkanen, in Utrecht ook wat vis betreft), maar ja, deze zit naast een "Turk" en dat zijn Tunesiërs.
Hoe dan ook. Scoorde een lamshart en de volgende week twee in de vriezer. Met twee lamstong en een trosje lamstestikels (niet in de vriezer!) en een lamskop in de lengte in tweeën. Waw. Nieuwe eigenaren daar, niet meer die zuid Europese lucht in de kiet, alles netjes schoon. En heel mooi geitenvlees ook nog. Dat mooie droog uitziende erg donkere vlees.



Lamshart

Kocht meteen ook maar wat merguez, die gelukkig niet die vuile paarsheid heeft die het in Frankrijk hebt. Hebt? Ja, want ik had dat gedicht van Keest Stip in m'n kop.
En ik zocht daarop, en wat vond ik? Wow! Dit!

Maar vond ook de tekst waar het om ging.

Er was te Rotterdam een kreeft
die steeds “ik hebt” zei voor “ik heeft”
“En dit”, zo zei een Amsterdammer,
“is daarom zo bijzonder jammer
omdat het toont welk wanbegrip
men daar van werkwoordsvormen hib.




Merguez

Kocht ook Malta's.



Ennuh, o ja! ook gezouten varkensstaart!



Jammer maar helaas, vandaag geen cultuur of ander hogere zaken. Nou ja, jammer...
Ter compensatie, voor het meer ordinaire volk iets hier.

En ging het vandaag over koken of ging het niet over koken!?
(Morgen weer cultuur, zo vrees ik...)(brrrr)