maandag 14 juni 2010

Tsjongejonge...


Die tiepe die in Trouw over koken en zo schrijft, z'n naam heb ik verdrongen, die had het over die Belgisch-Limburgse kaas Herve. "Hervé". Teveel Kuifjes gelezen waarschijnlijk en gecontamineerd. Hoe kan je trouwens Hervé schrijven als je het "erf" uitspreekt...



Gisteren die kouseband en dat parelhoen. Kouseband opgebakken in pinda-olie, uh, arachide-olie, met ui, knof, gemberwortel en een heet groen pepertje.
Sesamzaad, daoen salam, geel mosterdzaad, paddo-blokje, wat water en wat rijstwijn.
Erg lekker.



Dat parelhoen, dat was waanzinnig lekker.
Ovenschotel met wat olijfolie erin, beest erin, wat door de olijfolie wentelen, peper erover malen, geschilde malta's ernaast, ook door de olie wentelen.
Parelhoen bedekken met rookspek.



Die plakjes spek die worden krokant, en dan krinpen ze. Eraf halen en opzij leggen en nieuwe plakjes erop.
Spek bij dat hoen eten...



Vanavond een groene curry met kokosmelk en een groene peper en die erwt-aubergines ("Ik heb gisteren 30 aubergines gegeten!"), rijst en garnalen. Jammie.

Gisteren Vroeger kon je lachen gezien van Haanstra, met Carmiggelt met dat gekreukte gezicht. Aardig maar erg gedateerd natuurlijk. Net zoiets als dat gedateerde van Wim Kan. En even Gladiator gekeken. Begint voortvarend maar wordt pijlsnel al een voortneuzelend gemompel.
En die hoofdrolspeler die heeft een fout gezicht, 'n soort hondekop.



Afrika nou. Jammer dat we gewonnen hebben van die Denen trouwens want nou moet ik nog een tijdje tegen die ********-vlaggetjes aankijken.
Maar goed.
700 Ghanese objecten in het Afrika Museum hier (ergens) (alle links hier in een nieuw venster).
Lions of Africa (Senegalese artiesten) hier.
Tropenmuseum hier. Beetje artistiek en dus onnodig ingewikkeld. Zie links rechtsboven.
Afrika scoort hier maar dat lijkt me een sigaar uit dezelfde artistieke doos.



Zuid Afrika.

Recept
Bonen-salade uit Florida
Meng gekookte oogbonen met stukjes grapefruit, sinaasappel, dunne ui-ringen, stukjes jalapeño pepers en vers korianderblad.
Breng op smaak met limoensap, peper, zout en olijfolie.
Serveer, met stripjes avocado erop, bijvoorbeeld bij gegrillde vis.
Tsjakka!

Nog meer cultuur. Hoe dat mag aflopen...
Den Haag Sculptuur hier.
Hermitage, in A'dam dan dus, "Dusk and Dawn" hier.
Grote Kerk Alkmaar, "Recycling" hier.
Het houdt niet op...
Museum Sloten, "De Harinxma's" hier.
In Kamp Vught hier zou iets zijn over "Srebrenica 15 jaar later". Ik vind het niet op de site maar ben dan ook nogal "mitgenommen" door alle drukke werkzaamheden vandaag.
Catharijneconvent, "Goud" hier. Deed me denken aan een van de mooiste (etnografische) tentoonstellingen ooit, "The Power of Gold". Zag dat 25? jaar geleden in ?Génève.
Tot slot Mepal. Niet Nepal, nee, Mepal. Hier.



Dit is een vuursteen-revolver, wat ik laatst vergat. Maar ja, uiterst zeldzaam en deze dan ook nog zeer luxueus uitgevoerd.

Recept
Bonensoep uit de Dordogne, Sobronade, niet voor lijners
Week witte bonen een nacht.
Snijd varkensstoofvlees in blokjes en doorregen spek idem, maar wat kleiner.
Snij geschilde meiknol in blokjes en idem aardappel en winterwortel.
Braad het vlees aan in een braadpan in reuzel.
Voeg meiknol etc. toe en braad ook aan.
Voeg selderijblad toe en peterselie, stukken ui, gehakte knoflook, zout, peper, kruidnagel en een bouquet garni.
Voeg de uitgelekte bonen toe en voeg heet water toe tot alles juist onder staat.
Breng aan de kook, schuim af en laat op laag vuur garen, een uur of twee, en met een deksel op de pan.
Bind met blokjes oud uitgedroogd boerenbrood.



Sobronade, maar dan minder soepig