vrijdag 4 juni 2010

Vrijdag. Toch?


Groningen. Zakelijk en ook de markt. Kocht er zo'n paarse lange dunne aubergine. Als ze nog dunner zijn dan vind je ze op het web als "Chinese eggplant". Morgen met ei en maïs en (?) groene olijven.



Vanavond restje pizza ansjovis sardien van gisteren (zakelijk gesprek vandaag, "Heeft u veel knoflook gegeten gisteren?") en idem aardappel brie selderijblad rode puntpaprika van eergisteren.
Overmorgen, ja, weekend, dus inkopen plannen, bakbanaan, ?vlees, ?groenten. Koeping tikoes? Zal wel smaken bij bakbanaan maar het lijkt me moeilijk "technisch" te combineren. In ieder geval iets met plum sauce (zelfgemaakt in dit geval; chuthey van harde groene of gele pruimen en knoflook).



Recept
Bloemkool met olijven, oost Spanje
Roosjes kort koken in water met wat zout, en daarna koudspoelen.
In olijfolie wat ui en knoflook bakken, en kruiden met zout, peper en nootmuskaat.
Ontpitte zwarte gehalveerde olijven erbij van een soort die droog verkocht wordt, en van het vuur nemen.
De bloemkool in een ingevette ovenschotel doen, het olijvenmengsel, wat witte wijn, wat bouillon en gemalen kaas erover.
Gratineren.



Nieuwsblad (nu: Dagblad) van het Noorden, het voormalige pand, Jugendstil.

Was aan het schrijven over Madrid, webteksten, musea. Prado, het beroemdste. Geen openingstijden op de website te vinden!!! Nou u weer...

Laatst schreef ik webteksten over Aruba, proefvertaling / tekstschrijverij, en opdracht gekregen.. Daar eten ze mahi mahi. De dolfijnvis. Ik kan natuurlijk wel een recept geven, hier trouwens (alle links hier in een nieuw venster), maar ja, waar koop je mahi mahi?



Meldde vandaag bij Janneke - NRCNext (hier), aangaande boterkoek, dat je in Frankrijk een soort speculaasjes hebt die een alweer soort kruising zijn tussen boterkoek en speculaas. Meldde ook dat de lekkerste patisserie ter wereld wat mij betreft Cannelés de Bordeaux is.



Niet makkelijk, wel enorm lekker. Krokant van buiten, wee van binnen...
Voor 20 grote, 30 middenmaat of 40 kleine vormpjes (zie onder).
Splijt twee vanillestokjes, schraap ze uit en voeg toe aan een halve liter melk.
Laat aan de kook komen en laat dan acht uur staan.
Zeef de melk door een fijne zeef.
Smelt 50 gram boter en laat koelen.
Zeef 250 gram poedersuiker en, apart, 100 gram bloem.
Klop twee eigelen smeuïg met de poedersuiker.
Voeg goed kloppend met een garde achtereenvolgens toe een soeplepel bruine rum, de boter, de bloem en de melk.
Dek af en laat vier dagen in de koeling staan, op vier graden; het deeg hoeft daarna niet direkt gebruikt te worden.
Neem een deel van het deeg en klop het twee minuten met een garde.
Vet de vormpjes in met boter en vul ze tot een centimeter onder de rand.
Bak ze op 210 graden; de kleine vormpjes 50 minuten, de middelmaat 60 en de grote 75.
Tik de canelés uit de vorm door daarmee, omgekeerd op het werkblad te tikken en ook met het heft van een mes op de zijkant van de vormpjes te slaan. Schijnbaar als je de vormpjes niet met boter invet maar met bijenwas, dan gaat dat makkelijker en is de korst ook krokanter. Bijenwas bij reformzaken.
De canelés moeten nogal donker zijn van buiten en niet helemaal gestold van binnen.
Laat koelen maar niet helemaal.



De vormpjes zijn tulbandvormig, van vertind koper, en meten respectievelijk in doorsnee 3,5, 4,5 en 5,5 cm.
Ze zijn te krijgen bij Ateliers Buffon, 21. Rue Buffon, 33130 Bègles, Frankrijk.
Niet goedkoop...



Dit zijn splinternieuwe, maar wel de echte. Verder vind je enkel en alleen nep alu vormpjes met tefal en zelfs en voornamelijk van die rooie plastic, uhh, silicone. Mais où sont les neiges d'antan...

Simpeler variant
Recept met ook meer suiker.
Breng een liter melk aan de kook met twee gespleten vanillestokjes.
Laat even trekken en verwijder de stokjes.
Stort, van het vuur af, 250 gram gezeefde bloem in de melk, klop goed
door en werk er dan, steeds goed kloppend, een voor een vier
eierdooiers en twee hele eieren door.
Werk er dan 500 gram suiker door, 50 gram boter en een eetlepel
bruine rum.
Bak als boven.



Variant uit oost Frankrijk: Canelous.
Voeg stukjes gekonfijte sinaasappelschil toe aan het deeg.



En, o ja!, vergat een filmpje te uploaden over cannelés. Zie morgen, zaterdag. Ja want als je dat alsnog toevoegt dan gooi je je hele layout door mekaar.

Vergat nog wat over De Vierde Man. Vanaf het moment dat Gerard Reve "sprekend werd ingevoerd" zoals dat heet, was het een uiterst matte film. De acteurs, de tekst...



Sjiek terras bij Place Gambetta, Bordeaux. Mini cannelé als koekje.

Tot slot.
Je hep op dat eiland Aruba (naam komt van aura rubia, goud rood) niet alleen de mahi mahi maar ook de divi divi. Ook wel ampart. En dat scheve, dat is de wind.



En had je daar ook niet een of andere rare vogel, de wari wari of zo?