zondag 18 juli 2010

Gisteren




herzag ik Jurassic Parc (ach...) en bereidde ik een godenmaal.

Hierboven ovenaardappelen (met wat teveel olijfolie), gesneden op een manier die mooi krokant bakt. Voordat ik de pardano kaas erop legde (zonder gratineren) heb ik er Himalaya-zout over gemalen.

Wat olijfolie teruggepakt, ui, knof, halve Spaanse peper zonder zaadjes.
Stelen-blokjes van Chinese oesterzwam meebakken.



(Chinese oesterzwam, zonder de stelen dan dus want je bakt eerst de steelblokjes.)

Medium, iets Worcestershire, stukje paddo-blokje. Proef.
Stukjes hoeden erdoor.
Omdat ik die paddo's voor de eerste keer at deed ik er geen kruiden bij behalve de genoemde.

Nogmaals: een godenmaal!



In ene schoot me wat te binnen. Je hebt een kruisdistel-oesterzwam (search the blog op distel) enerzijds, en anderzijds heet oesterzwam in Spanje, terwijl voor zover ik weet het op dood populierenhout vindt, seta de cardo, paddestoel van distel. Kijk.



Recept
Citroenrijst
Bak Surinaamse of Amerikaanse rijst even aan met wat olijfolie en kook daarna gaar met bouillon en citroenrasp.

Recept
Citrus-salade
Snij het geel van een citroenschil tot julienne, doe in een sauspan, bedekt juist met water, voeg wat zout toe en kook zowat droog.
Maak wat thee en voeg daar flink citroensap aan toe.
Voeg bij de julienne met flink suiker flink suiker; kook tot dunne stroop. Koel iets.
Maak een salade van citrus-vruchten en schenk er de stroop over.
Koel



Schreef vandaag (werk bedoel ik) oa. over de keuken van de Canarische Eilanden. Google. Hier (alle links hier in een nieuw venster).

Schreef ook over die "fluit-taal" van de ene berg naar de andere op La Gomera. "Silbo". JijBuis hier.



Papas arrugadas [klemtonen 1e en 2e A], rimpelige aardappelen: gekookt in zeewater. Met Mojo picon [mÒchoo piekÒn], pikante saus. Twee Zuidamerikaanse, of althans daar óók gebruikte woorden dus, papa en mojo.
Recept saus hier (dat rondzwevende woord "salt" moet je maar opvatten met "er moet ook wat zout door").

Zag gisteren ook Het Ravijn, over het boek dat Max Pam schreef over zijn hersenbloeding en daarna. Mooi maar wel erg gedramatiseerd, met die AntiMax. Ik mis de koele ironie van zijn columns erover, terwijl zijn boek, zelfde titel, een beetje tussen de columns en de film in staat.

Gisteren, nu terugkomend op dat Himalaya-zout, rijst-cracker ossenworst voor het slapen gaan (ipv. gedroogd fruit en bitttere chocolade; ben op dieet want kon de helft van m'n broeken niet meer aan) met daarover wat versgemalen peper en versgemalen Himalaya-zout (ontdekte in ene dat je de "weggooi" zout- en pepermolens van Super d B kan navullen!). Maar goed, een zeer fraai zout. Het "bitter" van het zout, achter in de mond, is relatief sterk, de zoutsmaak (iets meer naar voren, en: niet "het zoute" bedoeld maar de zoutsmaak, net als bij spul au gros sel) even sterk als bij zeezout. Het zoute, vooraan, lijkt later te komen en ietsje minder sterk te zijn.



Las in deel 2 van de Gerard Reve biografie dat Frits Philips homoseksueel was. Goh. Ja, want hij had, zoals dat zo mooi heet, geslapen met zijn secretaris, later een huisvriend van Gerard. Ik heb ook met Gerard geslapen, op de Veluwe, maar een bed verder. En jullie mogen raden of dat vanwege de Veluwe is of vanwege mij.